Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Повереница за заштиту равноправности: Рајфајзен банка дискриминише удружења грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 09. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Повереница за заштиту равноправности: Рајфајзен банка дискриминише удружења грађана

Рајфајзен банка је, одлуком да не одобри кредит Удружењу новинара Србије (УНС), са образложењем да „не одобрава кредите удружењима грађана“, повредила Закон о забрани дискриминације, наводи се у мишљењу Поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић послатог УНС-у.

Подсетимо, УНС се у мају обратио Повереници због дискриминаторне политике Рајфајзен банке која прошле године није одобрила кредит УНС-у, са образложењем да је „пословном политиком банке одлучено да се делатност удружења до даљњег кредитно не финансира“.

Повереница у мишљењу наводи да је банка „није имала оправдане разлоге за неједнако поступање“ према УНС-у у односу на друге, и да је „поступак банке био искључиво заснован на претпоставци да сва удружења грађана имају нестабилне приходе“, и да је „њихово имовно стање такво да не могу да користе на равноправан начин као и остала правна лица кредитне услуге банке“.

„Рајфајзен банка није доказала да њена одлука у односу на подносиоца притужбе има објективно и разумно оправдање, јер није доказала да је процењивала финансијско стање и кредитну способност појединачног удружења грађана, те на тај начин овакво поступање није оправдано“, истиче Повереница.

Повереница је у мишљењу навела да је Рајфајзен банка „неоправдано направила разликовање“ и наложила јој да предузме све неопходне мере како би се омогућило удружењима грађана да равноправно са другим физичким лицима користе банкарске услуге Рајфајзен банке.

Такође, она је у препоруци банци истакла и да „убудуће, у својим интерним актима и другим одлукама које доноси, као и у оквиру обављања других послова из своје надлежности, не крши антидискриминационе прописе“.

„Потребно је да Рајфајзeн банка обавести Повереника за заштиту равноправности о спровеђењу ове препоруке,у року од 30 дана“, пише даље Повереница и додаје да ће, уколико ова банка не поступи по препоруци, бити донето решење о изрицању мере опомене против којег није допуштена жалба, а уколико се и ово решење не спроведе она ће моћи „обавестити јавност преко средства јавног информисања“.

Подсетимо, УНС је Рајфазен банци због дескриминаторне политике упутио приговор, указао јој на незаконито и дискриминаторно поступање. Осим банци и Повереници, УНС се раније обратио и Заштитнику грађана, али и Народној банци Србије (НБС).

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић каже да "нажалост, охолост Раифаизен банке и већине пословних банака према цивилном сектору, медијима и грађанима није једина невоља".

„Главни проблем је понашање Народне банке Србије која подржава отворену дискриминаију коју спроводи већина банака. Када смо пре годину дана Народној банци указали да већина банака дискриминише цивилни сектор и медије они су тврдили да им такви случајеви 'нису познати'. Доставили смо им доказе, али и даље ћуте. О поступању Нардне банке мора да се поведе озбиљна скупштинска расправа“, рекао је Брајовић. 

Коментари (3)

Остави коментар
чет

13.09.

2018.

Kristina Kovač [нерегистровани] у 12:25

Одговор

УНС не спори право банке да одлучује коме ће дати кредит, а коме не, али спори право било коме, па и банци, да финансијске услуге ускрати некоме само на основу облика организовања, без да оцењује његову кредитну способност.

УНС је да је кредите код ове банке до сада подизао неколико пута, све их је на време и уредно враћао, а вредност УНС-ове имовине је скоро 60 пута већа од износа траженог кредита.

Одговори
сре

12.09.

2018.

Mosha [нерегистровани] у 23:04

Banka

Slobodna procena svake banke je da njen kreditni odbor odluci kome ce dati kredit a kome ne. Sto ne uzmete u nekoj drugoj banci. Vi kao udruzenje nemate sigurne prihode da bi jedna dobra i solventna banka reskirala i dala vam kredit.
Idite u Komercijalnu banku ili Postansku stedionicu, tu moze sve ...

Одговори
сре

12.09.

2018.

mirko nemirko [нерегистровани] у 19:48

niste ni svesni

banke godinama ne daju kredite preduzetnicima, šta god da si, doktor nauka, naučnik, programer, ako si samozaposlen, odmah si nesiguran i nepouzdan, a tek UNS, od čega će UNS da vrati novac kada nema prihode? Čist kapitalizam na delu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси