Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС Заштитнику грађана послао документацију о дискриминаторској политици банака према новинарима, медијима и удружењима грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 12. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

УНС Заштитнику грађана послао документацију о дискриминаторској политици банака према новинарима, медијима и удружењима грађана

Удружење новинара Србије (УНС) послало је Заштитнику грађана документацију која потврђује праксу Рајфајзен, Интеза и Војвођанске банке да не одобравају кредите медијима, новинарима медија цивилног сектора и удружењима грађана и затражило од њега да одговори шта ће предузети да спречи овакво кршење права.

Уз документе које је од УНС-а затражио Заштитник, а који су били повод за реаговање УНС-а „Рајфајзен, Војвођанска и Интеза банка не дају кредите удружењима грађана и новинарима“, УНС је Заштитнику грађана поновио да су оваквом праксом дискриминисани новинари који раде у медијима цивилног сектора, медији појединачно, удружења, као и цео цивилни сектор.

УНС је крајем новембра Заштитника грађана Зорана Пашалића упитао шта ће предузети да спречи овакво кршење права.

„УНС не доводи у питање право банака да спроводе аутономну пословну политику и на основу својих критеријума одлучују коме ће дати кредит или не, али се снажно противи и сматра дискриминацијом пословну политику Рајфајзен, Војвођанске и Интеза банке које, за разлику од неких других банака, а приори ускраћују удружењима грађана и запосленима у медијима цивилног друштва могућност да добију кредит.

У свакој области пословања постоје физичка и правна лица која имају, односно немају кредитну способност. Али, а приори ускраћивање могућности да физичко или правно лице, само зато што се бави одређеном врстом делатности, добије кредит, за УНС је неприхватљиво и дискриминаторско“, навео је УНС у писму Заштитнику.   

Како је УНС-у одговорено из кабинета Зорана Пашалића, он је „лично обавио разговоре са представницима више банака поводом ових питања“.

„Од овлашћених представника банака је добио уверавање да одлука о одобрењу кредита није одређења занимањем, у овом случају новинар, већ да је одређена кредитном способношћу грађана који подносе захтев за кредит“, пише у одговору.

Из кабинета додају да „Заштитник грађана по Закону о Заштитнику грађана није овлашћен да контролише рад банака“.

„Међутим, имајући у виду наводе из вашег обраћања које могу побудити  сумњу да постоји неједнако поступање према грађанима, у зависности од тога да ли су запослени у медијима или не, односно стављање новинара и медијских удружења у неравноправан положај, Заштитник грађана  може вршити и друга овлашћења, прописана чланом 24 став 2 Законом о Заштитнику грађана у коме се између осталог, каже и да Заштитник грађана има право да пружањем добрих услуга, посредовањем и давањем савета и мишљења делује превентивно“, рекли су из кабинета Заштитника.

„Заштитник грађана понавља став да било какав економски притисак на представнике медија и медијска удружења, у овом случају довођење у неравноправан положај у односу на остале грађане, представља притисак у сфери слободе медија и изражавања“, закључује се у одговору УНС-у.

Подсетимо, УНС је раније ове године писао о томе да су се овом еснафском удружењу обраћале колеге новинари, али и власници медија, који су се пожалили да код банака у Србији немају равноправан третман када је реч о одобравању кредита.

Како су рекле, банке често не желе да одобре кредит новинарима који раде у медијима цивилног друштва, удружењима грађана или невладиним организацијама. Такође, поједине банке нису желеле да одобре кредите медијима и удружењима иако добро послују, само због тога што су регистровани као удружење, односно медиј.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси