Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  НБС и даље подржава дискриминацију удружења грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 08. 2018.

Аутор: К.К. Извор: УНС

НБС и даље подржава дискриминацију удружења грађана

Народна банка Србије (НБС) утврдила је да Рајфајзен банка није поступила „у складу са добром пословном праксом“ приликом одбијања да одобри кредит Удружењу новинара Србије (УНС). У одговору на притужбу УНС-а НБС-у због дискриминаторског поступања Рајфајзен банке, централна банка је навела да је Рајфајзен банка, „могла УНС да обавести да је извесно да му неће одобрити кредит“, што је ова банка урадила тек два месеца након што је УНС-у доставила и план отплате кредита.

Подсетимо, УНС је у јуну 2017. године затражио кредит од Рајфајзен банке, што је она одбила са образложењем да је „пословном политиком банке одлучено да се делатност удружења до даљњег кредитно не финансира“.

Због дискриминације и вишемесечног одуговлачења од стране Рајфајзен банке УНС је претрпео велику материјалну штету јер није на време завршио наменску реконструкцију пословног простора за договореног закупца, који је због кашњења одустао од закупа.  

Да је Рајфајзен банка, и поред дискриминације, поступила у складу са добром пословном праксом, УНС би на време затражио кредит од друге банке, као што је и учинио касније, и не би претрпео велику штету.  

УНС је Рајфајзен банци упутио приговор и указао јој на незаконито и дискриминаторско поступање, а осим њој притужбом се обратио и НБС, Повереници за заштиту равноправности и Заштитнику грађана.

Рајфајзен банка, изјашњавајући се о притужби УНС-а, обавестила је НБС да се у обављању кредитних послова придржава акта „Кредитна политика“ који прописује  ограничење кредитирања непрофитних организација, као и удружења грађана“, па су те организације „искључене из кредитног портфолија“.

Иначе, „Кредитна политика“, како наводи Рајфајзен банка, ступила је на снагу фебруара 2017. године. Упркос томе, НБС је годину дана након тога УНС-у одговорила да „према расположивим подацима у портфолијима банака нису присутна никаква ограничења у одобравању кредита удружењима грађана и медијима“.

„Очигледно је да НБС не поштује принцип јединства правног поретка, односно да, осим финансијских поштује и законе који гарантују уставна права и равноправност грађана, као што је Закон о забрани од дискриминације. На жалост, Народна банка, ни годину дана након што је Рајфајзен банка донела свој дискриминаторски акт 'Кредитна политика' 'није имала сазнања' о таквом интерном пропису ове банке, али јој то очигледно ни дан данас не смета. УНС не спори право банке да одлучује коме ће дати кредит, а коме не, али итекако спори право било коме, па и банци, да финансијске услуге ускрати некоме на основу облика организовања, без оцене кредитне способности“, каже генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

У притужби НБС УНС је истакао да га је Рајфајзен банка дискриминисала искључиво због облика организовања, односно зато што је регистрован као удружење грађана, о чему нема ни речи у одговору Народне банке Србије.

УНС је у притужби навео и да Рајфајзен банка дискриминише без оцене критеријума, и да, без покретања званичних процедура и провера, после два месеца чекања одбија захтев само због личног својства, односно облика организовања подносиоца захтева, што је у супротности са Уставом Србије, Законом о заштити од дискриминације, Законом о банкама.

УНС је подсетио и да је кредите код ове банке до сада подизао неколико пута, све их је на време и уредно враћао, као и да је вредност УНС-ове имовине скоро 60 пута већа од износа траженог кредита.   

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси