Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS Poverenici za zaštitu ravnopravnosti: Rajfajzen banka diskriminiše udruženja građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 05. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

UNS Poverenici za zaštitu ravnopravnosti: Rajfajzen banka diskriminiše udruženja građana

Udruženje novinara Srbije (UNS) obratilo se Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković zbog diskriminatorske politike Rajfajzen banke da „ne odobrava kredite udruženjima građana“. UNS je Poverenici poslao i dokumentaciju koja potvrđuje ovakvu politiku Rajfajzen banke i pritužbom od nje zatražio da spreči takvo kršenje prava.

Podsetimo, UNS je u avgustu prošle godine zatražio kredit od Rajfajzen banke, što je ona odbila sa obrazloženjem da je „poslovnom politikom banke odlučeno da se delatnost udruženja do daljnjeg kreditno ne finansira“.

UNS je zbog ovakve odluke uputio prigovor banci i ukazao joj na nezakonito i diskriminatorsko postupanje, a osim Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, ranije se ovim povodom obratio i Narodnoj banci Srbije i Zaštitniku građana.

U pritužbi Poverenici UNS je istakao da ga je Rajfajzen banka diskriminisala isključivo zbog oblika organizovanja, odnosno zato što je registrovan kao udruženje građana.

UNS je podsetio i da je kredite kod ove banke do sada podizao nekoliko puta i sve ih na vreme i uredno vraćao, kao i da je vrednost UNS-ove imovine skoro 60 puta veća od iznosa traženog kredita.  

UNS je u pritužbi Poverenici naveo i da Rajfajzen banka diskriminiše bez ocene kriterijuma, i da, bez pokretanja zvaničnih procedura i provera, odbija zahtev samo zbog ličnog svojstva, odnosno oblika organizovanja podnosioca zahteva.

UNS je istakao da je ovakvom odlukom banke napravljena razlika koja nije ni razumna, ni opravdana i koja predstavlja diskriminaciju i podsetio da „da bi pravljenje razlike bilo zakonito, ono mora biti opravdano“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi