Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС Повереници за заштиту равноправности: Рајфајзен банка дискриминише удружења грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 05. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

УНС Повереници за заштиту равноправности: Рајфајзен банка дискриминише удружења грађана

Удружење новинара Србије (УНС) обратило се Повереници за заштиту равноправности Бранкици Јанковић због дискриминаторске политике Рајфајзен банке да „не одобрава кредите удружењима грађана“. УНС је Повереници послао и документацију која потврђује овакву политику Рајфајзен банке и притужбом од ње затражио да спречи такво кршење права.

Подсетимо, УНС је у августу прошле године затражио кредит од Рајфајзен банке, што је она одбила са образложењем да је „пословном политиком банке одлучено да се делатност удружења до даљњег кредитно не финансира“.

УНС је због овакве одлуке упутио приговор банци и указао јој на незаконито и дискриминаторско поступање, а осим Повереници за заштиту равноправности, раније се овим поводом обратио и Народној банци Србије и Заштитнику грађана.

У притужби Повереници УНС је истакао да га је Рајфајзен банка дискриминисала искључиво због облика организовања, односно зато што је регистрован као удружење грађана.

УНС је подсетио и да је кредите код ове банке до сада подизао неколико пута и све их на време и уредно враћао, као и да је вредност УНС-ове имовине скоро 60 пута већа од износа траженог кредита.  

УНС је у притужби Повереници навео и да Рајфајзен банка дискриминише без оцене критеријума, и да, без покретања званичних процедура и провера, одбија захтев само због личног својства, односно облика организовања подносиоца захтева.

УНС је истакао да је оваквом одлуком банке направљена разлика која није ни разумна, ни оправдана и која представља дискриминацију и подсетио да „да би прављење разлике било законито, оно мора бити оправдано“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси