Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Емисија “Видик” престаје са емитовањем?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 05. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Емисија “Видик” престаје са емитовањем?

Како Удружење новинара Србије (УНС) сазнаје, емисија “Видик” која је од маја 2011. године сваког другог петка емитована на другом програму Радио-телевизије Србије, неће више бити приказивана. Последња емисија биће емитована у петак, 13. маја. Како је УНС-у рекла уредница емисије Јасмина Вујновић Милошевић, уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић није желео да потпише одобрење за наредно емитовање „Видика“.

 

На питање УНС-а због чега после пет година није потписао одобрење за емитовање наредне емисије, Церовић је рекао да се она “вероватно укида” и ће се у “о разлозима изјаснити у саопштењу које ће послати уредници 'Видика'”.

Емисија “Видик”, како УНС-у наводи Вујновић Милошевић, „бавила се темама критичког мишљења, запитаности над 'устаљеним' вредностима, одбацивањем стереотипа и фаворизовањем индивидуалности спрам колективних образаца мишљења и понашања“.

Вујновић Милошевић истакла је за УНС да не зна конкретне разлоге укидања „Видика“.

„У неформалним разговорима у редакцији, речено је да ће се неке од емисија на овој телевизији укинути, како би било места за нове формате. Тачан разлог прекида емитовања не знам, немам писану потврду да ће се то десити, али самим одбијањем уредника програма да потпише одобрење, видим да ће заиста бити укинута, како се још од јануара прича”, рекла је Вујновић Милошевић.

Она је додала да је “емисија имала добар рејтинг, с обзиром на то да се емитује на другом програму РТС-а у касним вечерњим сатима”.

“Планирала сам да проширим теме о којима ће се разговарати, да укључим регион јер сам добила много коментара гледалаца из околних земаља који прате емисију. Не видим ниједан разлог да се она укине јер је, с једне стране, Јавном сервису оваква емисија потребна у оквиру образовно-научног програма, а са друге, критике које смо добијали за њу су увек биле позитивне”, рекла је Вујновић Милошевић.

Емисију “Видик” Јасмина Вујновић Милошевић осмислила је 2011. године и водила је до 2013. када је отишла на боловање и када су је на том месту замениле колегинице Јасмина Врбавац и Марија Ненезић. Од октобра 2014. године Вујновић Милошевић поново је почела да уређује ову емисију. “Видик” су наизменично припремале Научно-образовна редакција и Редакција за културу Радио-телевизије Србије.

Новинарка “Политике” и ТВ критичарка Бранка Оташевић за УНС каже да је “велика штета укинути ову емисију”.

“У понедељак сам на другом програму Радија Београд слушала сјајну емисију ‘Гозба’ у којој је гостовало троје ученика Спортске гимназије који су изабрали да на матурском испиту пишу рад из филозофије. На питање зашто су тако одлучили, рекли су: ‘Зато што филозофија учи критичко мишљење’. Јавни сервис има овако добру емисију на радију и не видим зашто такве емисије не би могле да опстану на телевизији. ‘Видик’ је емисија о филозофији и другим важним темамама и веома је поогрешно проценити да она нема публику и гледаност. Њена гледаност се не може и не сме мерити са серијама и хумористичким емисијама. Неопходно је да Јавни сервис гаји емисије које не почивају на спољним атракцијама, већ на речи, мисли, јасном говору и да буде противтежа лаким програмима. Велика је штета укинути такву емисију”, рекла је Бранка Оташевић УНС-у.

Последња емисија “Видика”, “Бекство од слободе”, биће емитована у петак у 22 сата.

Коментари (46)

Остави коментар
чет

12.05.

2016.

Goran [нерегистровани] у 23:39

Re:

Bravo!!!

Одговори
чет

12.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 23:38

Urednistvo u doba Jure

Da li je moguce da glavni urednik programa sa urednicom ove ugledne emisije komunicira putem saopstenja, i to onog koje ce dati posto je vec skinuo emisiju. Pa ovo nema ni u banana drzavama, sta taj Cerovic zamislja, ko je on? Postoji li neka institucija u ovoj drzavi koja ce zastititi urednicu Vidika od ovakvog urednickog "tretmana". Pa je li ovo Jura ili RTS?!!
Necuveno!

Одговори
чет

12.05.

2016.

Čovek od pera [нерегистровани] у 17:31

Nedoba za kvalitetne sadržaje

Vrlo je indikativno kako deluju uredničke makaze, seku baš tamo gde je najinteresantnije i najdramatičnije. Jer, taman se "Vidik" zahuktao, i postajao je sve bolji, sa atraktivnim i nepotrošenim gostima, sa izuzetno intrigantnim temama, citatima koji ostaju u sećanju. Zašto, pa jednostavno zato što onaj ko je ispod nivoa ne može da razume uzlete duha. A nerazumevanje povlači sobom ekskomunikaciju. Urednik očito nije dorastao svom poslu. Niti osluškuje duh vremena niti reakcije publike. A u ogledalu kritičke javnosti, ostaće zapamćen po klasičnoj cenzuri. Pa ako voli, neka izvoli. Mi ćemo pamtiti "Vidik", a istorija cenzure u Srbiji njega. Kao i "elitu" koja ga je u nedoba podržala.

Одговори
чет

12.05.

2016.

Д. Крчмар [нерегистровани] у 10:17

Re:

Уредници су онолико самовољни колико им то чланови редакције допуштају. Треба подсетити тог Церовића (за кога никад чуо) да РТС постоји не због њега и његове самовоље, већ због грађана Србије. А грађани имају моћ. Зашто се допушта оваква самовоља уредника,има ли икога у РТС-у ко ово може да санкционише,шта ради Програмски савет куће? Бујошевићу, Брадићу, где сте, зашто се ово допушта?!!!

Одговори
чет

12.05.

2016.

пропусти уредништва [нерегистровани] у 10:09

Re:

Изгледа да поједини уредници РТС не знају шта занима интелектуалну елиту ове земље па јој нуде неке емисије магазинског карактера и квазиполемике. О Евровизији као "културном" феномену да не говорим!

Одговори
чет

12.05.

2016.

mr Dusan Stankovic [нерегистровани] у 09:29

uloga javnog servisa

Moj stav je da javni servis ne treba da sluzi sirokim narodnim masama, vec pojedincima i kulturi. I treba da neguje gradjansku svest, sto je godinama sistematski sirila ova emisija. I jos da kazem, od srca sam potpisao peticiju za povratak ove emisije u srpski etar. Nadam se da ce kultura pobediti nad cenzurom. A urednici zelim sve najbolje i da je podrze koleginice i kolege jer ce se danas-sutra i oni naci u istoj ili slicnoj situaciji.

Одговори
чет

12.05.

2016.

Saradnik u nastavi [нерегистровани] у 08:23

Inspiracija i podsticaj

"Vidik" je oduvek bio ozbiljna emisija, sa pazljivo odabranim temama i gostima koji imaju sta da kazu. Istovremeno i aktuelna i vanvremenska. Sveprisutan je i na drustvenim mrezama, a neki nastavnici koriste ovu emisiju kao dodatno edukativno sredstvo. RTS bi trebalo da ima mnogo vise sluha za ovakve sadrzaje, a ne da uredjivacka politika bude takva da se podredjuje niskom ukusu i efemernim sadrzajima. Podrska za "Vidik" i sve slicne emisije na RTS-u koje zastupaju dobre i univerzalne ideje, podsticu kriticko misljenje i istrazivacki duh.

Одговори
сре

11.05.

2016.

dole populisticki argumenti! [нерегистровани] у 23:56

Re:

@ priznaj da nista ne razumes, osim vizuelnog identiteta voditeljke. Emisija je sjajna, ali zaista nije za svakoga.

Одговори
сре

11.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:39

moram da priznam

Emisija je od početka dosadna, debatni klub nije televizijski medij, bez obzira na dobar izgled voditeljke koja se slika u najboljem izdanju. Preklapanje o onome što nikoga ne zanima ostavite za III program Radio Beograda.

Одговори
сре

11.05.

2016.

Autor [нерегистровани] у 18:56

iza kulisa

Tuzno je sta se sve dogadja u Obrzovno Nucnom programu RTS, urednci su jos u avgustu prosle godine predali ideje za 2016, vecina nije dobila odgovor, niti usmeni niti pismeni, sta ce se raditi, kada i koliko emisja treba realzovati u toku ove godine. Sve se "planira" iza kulisa, Cerovic kroji kako mu odgovara, sa nekoliko svojih "igraca". Program zapravo ne postoji, autorstvo je ukinuto, a"Vidik" mu odavno smeta, jer je slican koncept "u novom ruhu" namenio za jednu svoju miljenicu, sve projekte koje drugi urednici predaju ona kasnije preuzme... Autor preda ideju, razradi, on vidi da je dobro, otme bez ikakvog obrazlozenja i da "svom coveku"... Zasita otrcana prica.

Одговори
сре

11.05.

2016.

Ко је тај Церовић, цензор у међипростору? [нерегистровани] у 17:49

Лов у мутном

Ништа ново - наставак дебилизације РТС-а. Неће проћи!!

Одговори
сре

11.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 16:39

aman ljudi!

dokle, bre? nemamo vise sta da gledamo!

Одговори
сре

11.05.

2016.

anonimni [нерегистровани] у 16:29

Ko je Ilija Cvorovic?

Nagradno pitanje: Ko je Ilija Cerovic?

Одговори
сре

11.05.

2016.

Милица и Раде [нерегистровани] у 16:25

Бојкот!!!!

Сви јунаци ником поникоше, зас само УНС да реагује поводом ценѕурисања ове сјајне емисије? Бојкот РТС-а до даљег!

Одговори
сре

11.05.

2016.

Batica Mitic [нерегистровани] у 16:19

Re:

Cerovic je arheolog, pa neka tamo i zavrsi. Mi smo za Vidik(e) i buducnost. I od mene zahvalnost sto nas je UNS o o vome obavestio. Velika sramota za RTS. Obnova cenzure!!!

Одговори
сре

11.05.

2016.

Biljana Nakic [нерегистровани] у 15:36

Re:

Slazem se,sto da im placamo pretplatu za kic, kad skidaju najbolje emisije s TV programa.

Одговори
сре

11.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 15:34

Re: dule

u toku je potpisivanje peticije gledalaca i fanova emisije Vidik za njeno vracanje u etar. pozz svima

Одговори
сре

11.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 14:56

pitanje za gospodu iz RTS/a

E zemljo Bestragijo, u kojoj nema mesta za kvalitet u javnom prostoru. I jos da priupitam ljude sa RTS-a - ko je uopste taj g. Cerovic, kakvo delo iza sebe ima, i otkuda on na toj funkciji?

Одговори
сре

11.05.

2016.

Nola [нерегистровани] у 14:43

Re:

Savršena ideja! Neki razumeju samo "jezik" novca... možda im to bude jasnija poruka od svih ovih komentara!

Одговори
сре

11.05.

2016.

Nola [нерегистровани] у 14:36

Opstanak

Ovaj paragraf iz knjige Eriha Froma, rekla bih, savršeno opisuje našu situaciju i daje odgovor zašto su emisije nalik “Vidiku” neophodne za naše društvo i buduće naraštaje:
“Ali da li će naša deca čuti glas koji im govori kuda da idu i za šta da žive? Na neki način ona osećaju, kao i sva ljudska bića, da život mora imati neko značenje – ali šta to značenje jeste? Da li su ga pronašla u protivrečnostima, dvoličnim razgovorima i ciničnoj rezignaciji, sa čim se stalno sučeljavaju? Ona čeznu za srećom, za istinom, za pravdom, za ljubavlju, za nekim predmetom predanostim; da li smo u stanju da udovoljimo njihovom čeznuću?
Mi smo bespomoćni kao i deca. Mi ne znamo odgovor jer smo čak zaboravili i da postavimo ovo pitanje. Pretvaramo se da se naš život zasniva na čvrstom temelju a ignorišemo senke uznemirenosti, strepnje i pometenosti koje nas nikad ne ostavljaju.“
Volela bih da više ljudi pruži podršku borbi za kulturu i pravo na slobodnoumnost. Svet se menja hrabrošću i dobrim delima, ne zabijanjem glave u pesak.
Održite se!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси