Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

11. 03. 2016.

Аутор: Војислав Лалић Извор: Политика

Ко ће заменити Танјуг

Приватне агенције Бета и Фонет су добре агенције, али очигледно још нису у стању да задовоље потребе српског медијског тржишта

 

Када ће Танјуг коначно престати да емитује вести, питање је које се последњих дана често може чути у нашој јавности. Нико се, међутим, не пита ко ће попунити празнину на медијском простору Србије када престане да ради агенција на Обилићевом венцу у Београду.

Танјуг је формално укинут законом који је усвојен крајем прошле године, али он, са смањеним бројем новинара, и даље емитује вести. То је свакодневно видљиво у медијима: он доминира у многим листовима, на радију и телевизији. Али нико да се запита: ко ће попунити празан простор који ће се његовим гашењем неминовно појавити. То не интересује ни владу која је одлучила да затвори Танјуг под чудним објашњењем да у складу са стандардима ЕУ држава мора да изађе из власништва у агенцији. Чињенице, међутим, говоре супротно: готово у свим земљама ЕУ и даље постоје државне агенције – у Хрватској Хина, у Словенији СТА, у Грчкој АНА...

Приватне агенције Бета и Фонет су добре агенције, али очигледно још нису у стању да задовоље потребе српског медијског тржишта. Танјуг и даље представља – иако последњих месеци ради са половином људи – главну „фабрику” вести. Ево како то изгледа на примеру „Политике“, која коректно означава чије су вести које објављује на својим страницама. У празничном двоброју за 15. и 16. фебруар лист је објавио 16 Танјугових и две Бетине информације, 17. фебруара тај однос је био 14 према два, 18. фебруара 17 према шест, 19. фебруара 19 према шест, 20. фебруара 13 према пет... Сличан однос је је био и следећих дана, на пример 29. фебруара девет према један, 1. марта 17 према седам, 2. марта 14 према три, 3. марта 12 према три у корист Танјуга.

У овом периоду „Политика” није објавила ниједну информацију агенције Фонет. Она се очигледно специјализовала за видео и фоно извештаје где је вероватно у предности у односу и на Танјуг и на Бету.

Какав је однос у другим медијима у Србији тешко је утврдити, пошто већина њих не наводи чије су информације које објављују. У сваком случају, ова статистика је, иако непотпуна, индикативна и треба да послужи влади да преиспита своју одлуку. Поготово што су за једну државу као што је Србија – иако се суочава с економским проблемима – у суштини то мале паре.

Ако у влади има добре воље, још није касно. Пре коначног гашења агенције могло би се покушати с другим моделима власништва – попут акционарског друштва у коме би држава била власник са „златном акцијом”, а акционари – запослени и фирме заинтересоване за економске вести. Могућ је и модел тзв. јавно-приватног партнерства, у којем би, поред државе, сувласници могле да буду и приватне агенције. То би заједно с Танјугом била јака агенција, која би била значајан извор информисања домаће и стране јавности, укључујући и нашу дијаспору.

Али, ако је судити према изјави државног секретара у Министарству за културу и информисање Саше Мирковића, та прича је завршена. Он је унапред схватио да су „приватне агенције Бета и Фонет довољне за медијско тржиште Србије“, мада је касније покушао да се правда да је погрешно цитиран.

Танјуг је основан пре 70 година и био је, како се то модерно каже, „бренд” и у Југославији и у свету, сем кратко време крајем прошлог века. После посртања у време Милошевића, он је опет, уз многе мањкавости, био и остао симбол тачног и брзог информисања. Време је заправо потврдило да је добру новинску агенцију тешко створити, што у влади очигледно још нису схватили. Олако су се поиграли са судбином Танјуга да би се отворио простор за приватне агенције, које се у последње време суочавају с финансијским проблемима.

У агенцији Бета, судећи према њеном најновијем реаговању, приметно су нервозни: траже од генералног секретаријата владе да се хитно спроведе закон и да се стави катанац на Танјуг. Да није тужно (и ружно) било би смешно. Та иста Бета годинама је својим новинарима – према казивању неких од њих – исплаћивала на руке део плате како би избегла плаћање доприноса држави. Али, сада се то заборавља, важно је елеминисати Танјуг који и даље доминира у медијском простору. То више говори о слабостима приватних агенција него о квалитету Танјуга који се последњих година суочава с материјалним и кадровским проблемима и више ни приближно није оно што је некад био – осма агенција на свету.

Новинар и публициста

 

 

Коментари (31)

Остави коментар
уто

29.03.

2016.

Novinarka [нерегистровани] у 15:25

naslov

Pravi naslov za ovu vest je "Ko će zameniti branku đukić" na čelu nekog novog vaskrslog Tanjug-a, do sada je prodala i SPS i Žute, samo da ostane na funkciji doživotne direktorke, pa makar i ugašenog Tanjug-a.

Nadam se da je provaljena i da broji sitno.

Одговори
суб

26.03.

2016.

saradnik [нерегистровани] у 20:40

istorija

Ljudi koji su osnovali Tanjug,manje su imali problema tih ratnih godina,nego mi zaposleni nakon
dolaska Djukicke na mesto direktora.Koliko je saradnika Tanjuga u svom mandatu oterala sa posla,napisala suspenzija,koliko je samo pogrdnih reci izgovorila svojim saradnicima,to se ne moze
izbrojati.Pa se sad pitam,kao jedan od saradnika,da li ima neko u zemlji Srbiji da joj stane na put i da definitivno ona ode u istoriju kao sto je i tabla na zgradi Tanjuga,koja svedoci o jednom uzasnom
periodu sta se u toj zgradi desavalo.
Postovane kolege,dignite glas protiv Branke i to sto pre,jer vase cutanje vas dovodi sa njom u saucesnistvo .Bravo za bivseg urednika UPR-a Nenada.Ja sam spreman a VI ?

Одговори
пон

14.03.

2016.

Natasa [нерегистровани] у 13:16

Re: novinari i urednica

Nisam bila novinar Tanjuga , ali sticajem okolnosi odavno pratim sve sto je vezano za Tanjug.
Novinar Tanjuga je iskreno izneo kakva je trenutna finansijska situacija u Tanjugu , 35 dana niko nije primio 'honorar', a povlasceni novinari koje je B.Djukic izabrala i ostavila da i dalje rade, nadaju se da ce opstati. Verovatno i hoce, ali to nije bitno.
Bitno je da je ilegalna urednica BDjukic ima apsolutnu vlast, odavno posluje po nedemokratskim principima / zaposljava i otpusta ljude, odrdjuje plate/kolika je njena plata?/ itd....itd
Pojednici koji su iz tih razloga isli cak i na sud nisu dobili bitku jer je to nemoguce.
Nikad se Tanjug kao kolektiv nije postavio da resava sva ova pitanja. I sada cute i iscekuju magicnu formula iz straha da ne dozive sudbinu svojih kolega koji su preko noci ostali bez posla.
Ako se novinari Tanjuga boje za sopstvenu egzistenciju do te mere da o tome ni ne objavljuju javne clanke to je sramota za profesiju kojom se bave.
Ili su i oni prihvatili politiku cutanja kao i njihova urednica i stripljivog iscekanja da Veliki Vodja resi problem..
Ko je Branka Djukic? Nigde se ne pojavljuje. Nigde nista ne objavljuje i ne izvajljuje, koji su njeni kvaliteti da rukovodi Tanjugom tolike godine? Ona cak nije imala da kaze ni jednu lepu rec kolegama koje je otpustila i da im se izvine sto su izgubili posao.
Da li ej dovoljno za ovo radno mesto biti samo na liniji.

Одговори
пон

14.03.

2016.

Bivsi kolega [нерегистровани] у 11:53

Re: Kriminal

Pa bekni druze, idi do Branke i reci joj to... Nemoj nama ovde da se zalis

Одговори
пет

11.03.

2016.

Natasa [нерегистровани] у 18:32

cenzura, nezamenljivi i resenje

Komentari slicne sadrzine na isti text Ko ce da zameni Tanjug su poslati i u NUNS i u Politiku. Naravno nisu objavljani. Nije prvi put da ne objavljuju komentari ovakve sadrzine.
Ako gradjani Srbije nemaju pravo da iskazu svoj stav o nezakonitim slucajevima u nasem drustvu
sta nam to govori o tom drustvu?
Zasto se ovaj slucaj nije odavno resio?
Zar je toliko komleksan?
Najgore je cutati o tome jer to jos vise povecava sumnju kako se prljavo igra.
Konacno sve je manje i manje komentara na ovaj slucaj , a to sve ide u prilog da ce da se nadje neko, naravno, zakonsko resenje za NEZAMENLJIVE .
Samo me interesuje kakvo ce zakonsko resenje da se nadje za opovrgavanje zakonskih odluka i Ministarstva i Vlade. Kako ce Vlada da opovrgne samu sebe?
Vucicu je jako stalo do imidza postenog politicara koji zeli da sve radi po zakonu, pa da vidimo kako ce da resi i ovaj slucaj, koji je i poceo od njegovg mesanja. Naravno to ce se pozitivno resiti, ali posle izbora jer su Tanjugovi novinari i te kako potrebni Vucicu.

Одговори
пет

11.03.

2016.

Kolega [нерегистровани] у 17:36

Kriminal u Tanjugu

U tanjugu niko nije primio honorar već 35 dana, niko nema svoj primerak ugovora o honorarnom radu koji je zadržan u tanjugu, sva tri primerka.

Одговори
пет

11.03.

2016.

Niko [нерегистровани] у 13:45

bezvlasce

U Tanjugu rade samo poslusnici Branke DJukic, a kako se finasiraju samo Bog zna. Sta sa nama koji smo ostali bez posla u bivsoj JPNA T ? Uostalom, buduci da je ova, nekada ugledna agencija, postala oruzje u sluzbi vlasti, svakakav epilog je moguc.

Одговори
пет

11.03.

2016.

Natasa [нерегистровани] у 12:56

privilegija

Kad bi novinari Bete I Foneta imali privilegiju koje imaju novinari Tanjuga, da budu na licu mesta gde se dogadjaju vesti vezane za nasu politicku elitu I oni bi mogli da proizvedu iste takve vesti kao sto proizvodi Tanjug.

Одговори
пет

11.03.

2016.

Natasa [нерегистровани] у 12:39

Nezamelnjivi novinari ?

Ko ce da zemeni nezamenjive novinare Tanjuga bez cinijh vesti ne mogu nase dnevne novine?
Ako nase dnevne novine ne mogu da proizvode vesti na niovou Tanjuga, citanje I obrada onog sto je dostupno svima na Internetu, onda te novine nemaju strucan kadar , pa neka one zaposle novinare Tanjuga koji su nezamenjivi. Problem resen.

Одговори
пет

11.03.

2016.

petar [нерегистровани] у 11:16

Re: Vojo, da li Tanjug plaća na ruke

Vojo Lalić je obelodanio da Beta zaposlene i honorarne saradnike plaća "na ruke", što se zna već godinama.
Pitanje za Voju je: da li sadašnji nelegalni Tanjug isto radi. Ako radi, kako se to zove, i mora li neko da odgovara?

Одговори
пет

11.03.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 09:57

Voja se preporučuje

Sve je tačno, osim hvalospeva Beti (B) i Fonetu (F). Vojo, iluzorno je brojati T. vesti i uporođivati sa brojem objevljivanja B. i F, jer Politika npr. godinama sve čini da T. vesti marginalizuje (gde god može ne potpiše), a Novosti su čak otkazale ptetplatu. Na čelu Politike je predsednica UNS, a UNS se do pre pola godine trudio svim silama da T. bude prošlost. Na čelu Novosti je SNS-ovac
iz prve postave-
Da T. neće biti samo prošlost dokazuje i to da se najzad javio Voja, autor knjižice o agencijskom novinarstvu "Tanjug je prvi javio". On, i njegov rođeni brat Bora, idu samo na sigurno. Voja, Stari lisac. Hvali i dalje B. i F, a za T. se, očigledno, preporučuje, iako mu je 70.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси