Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SEEMO poziva vladu Srbije da podrži slobodu medija i zaštiti novinare od političke odmazde
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 07. 2024.

Izvor: SEEMO

SEEMO poziva vladu Srbije da podrži slobodu medija i zaštiti novinare od političke odmazde

Izjava novinara Srđana Škoro o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici tokom televizijske emisije emitovane na televiziji KTV 25. juna 2024. izazvala je niz reakcija u Srbiji.

Srpski ministar za informisanje i telekomunikacije osudio je Škorovu izjavu i naveo da je prekršio javni interes i Zakon o javnom informisanju i medijima – ZJIM. Urednički tim KTV-a je ovu osudu shvatio kao pritisak na njihovu uređivačku politiku. Više javno tužilaštvo u Beogradu zadužilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu da ispita da li u Škorinim izjavama postoje elementi krivičnog dela ugrožavanje bezbednosti.

Gordana Konstantinović, advokat Udruženja novinara Srbije, izjavila je za stranicu UNS-a da u izjavama novinara Srđana Škoro nema elementa krivičnog dela ugrožavanje bezbednosti, niti bilo kog drugog krivičnog dela. Ona je kritikovala medije zbog lažnog predstavljanja njegovih reči. Konstantinović je pozvala tužilaštvo da preispita Škorove stvarne izjave, a ne izvode van konteksta. U tom slučaju neće naći osnova za krivičnu prijavu.

Kao odgovor na optužbe, Škoro planira da podnese tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zbog kršenja pretpostavke nevinosti i prejudiciranja ishoda istrage. Njegov advokat Ivan Ninić kritikovao je izjavu srpskog ministra unutrašnjih poslova u kojoj se navodi da je Škoro pozivao na ubistvo sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ninić je naveo da ovakve izjave ovog ministra, koji se predstavlja kao državni funkcioner, podrivaju policijsku instituciju i predstavljaju opasan presedan za političku odmazdu.

Štaviše, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije – NUNS Željko Bodrožić pozvao je na prekid „lova na veštice” na KTV zbog Škorovog pojavljivanja.

U reagovanju NUNS-a piše: „…Ustav Republike Srbije garantuje slobodu izražavanja svim građanima Srbije, a Ministarstvo informisanja nema ovlašćenje da ograničava slobodu izražavanja pre objavljivanja bilo kakve informacije. Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, samo sud može zabraniti distribuciju informacija i to, na predlog nadležnog javnog tužioca, samo ako je to neophodno u demokratskom društvu. Razlozi za zabranu su pozivanje na neposredno nasilno rušenje ustavnog poretka ili akt neposrednog nasilja prema licu ili grupi lica na osnovu ličnih svojstava, kada od objavljivanja informacije neposredno preti ozbiljna i nepopravljiva posledica čije se nastupanje ne može sprečiti na drugi način….. Podsećamo ….da se sloboda javnog informisanja ne sme narušavati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja. U saopštenju Ministarstvo ne citira već tumači izjavu Srđana Škora i zaključuje da je reč o „govoru mržnje“ , „povredi ličnog dostojanstva” i „poziv na linč””.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) podržava i solidarna je sa UNS-om i NUNS-om u njihovim nastojanjima da održe slobodu medija i zaštite novinare od političkog progona.

SEEMO poziva srpske vlasti da poštuju principe slobode izražavanja i da obezbede da se pravni procesi ne koriste kao sredstva političke kontrole ili zastrašivanja.

SEEMO takođe osuđuje politički progon i medijski pritisak na novinara Srđana Škora i KTV od strane srpskih vlasti.

SEEMO poziva vladu Srbije da podrži slobodu medija i zaštiti novinare od političke odmazde, obezbeđujući da se pravni procesi ne zloupotrebe za suzbijanje slobodnog izražavanja ili za zastrašivanje medija.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) je regionalna nevladina, neprofitna mreža urednika, rukovodilaca medija i vodećih novinara u jugoistočnoj, južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi.

Članovi SEEMO su u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Kosovu, Kirgistanu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Moldaviji (sa teritorijom Pridnjestrovlja), Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Turskoj, Ukrajinu i Uzbekistanu. Austrija, Italija, Vatikan i San Marino imaju poseban status u SEEMO. SEEMO ima preko 3000 pojedinačnih članova i dodatne medije kao korporativne članove.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi