Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ekipi RTS-a rečeno da ne mogu na Kosovo jer se nisu najavili, oficir za vezu ističe da novinari nemaju tu obavezu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 02. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Ekipi RTS-a rečeno da ne mogu na Kosovo jer se nisu najavili, oficir za vezu ističe da novinari nemaju tu obavezu

Novinarka Radio-televizije Srbije Svetlana Vukmirović, kojoj kosovska policija već četvrti dan ne dozvoljava da pređe administrativni prelaz Jarinje, rekla je UNS-u da su oko podne ekipi RTS-a prišla tri službenika kosovske policije i rekla im da ne mogu da uđu na Kosovo jer svoj dolazak nisu najavili 72 sata ranije preko oficira za vezu.

„Policajci su nam rekli da je to procedura po Briselskom sporazumu“, kaže Vukmirović.

Vukmirović za UNS ističe da je ekipa RTS-a sve vreme u kontaktu sa oficirom za vezu i da je on upoznat sa dešavanjima na prelazu, te da je ovo objašnjenje apsurdno.

Ona sada na Jarinju čeka i pisano objašnjenje da je ovo razlog četvorodnevnog maltretiranja novinara.

Oficir za vezu Dejan Pavićević za UNS ističe da se po Briselskom sporazumu prelazak novinara ne najavljuje „apsolutno nikad“.

„Ovo važi isključivo za najviše državne zvaničnike. Ja sam od početka u kontaktu sa ekipom RTS-a, o ovom slučaju upoznate su odmah sve strane. Mi ćemo sada tražiti od Brisela da preduzme konkretne korake jer je ovo flagrantno kršenje Sporazuma, slobode kretanja i prava novinara na slobodu izveštavanja. Ovo je anticivilizacijski čin i tražićemo da se to prekine“, rekao je za UNS Pavićević.

Inače, novinarku Svetlanu Vukmirović kosovski policajci duže od dve godine sprečavaju da izveštava tako što je redovno zadržavaju na prelazima. Ona je UNS-u rekla da ta procedura obično traje oko pola sata do sat i da uvek mora da navede detalje svog boravka na Kosovu. Međutim, sada je procedura već ušla u četvrti dan.

Novinari sa Kosova i Metohije i predstavnici UNS-ovog ogranka na Kosovu - Društva novinara Kosova i Metohije, zbog maltretiranja kolega sa Radio-televizije Srbije, održali su juče protest na administrativnom prelazu Jarinje.

U znak podrške kolegama, ali i protesta protiv odnosa privremenih kosovskih institucija prema medijima, okupljene novinarske ekipe položile su televizijsku opremu na prilazni put i na kratko blokirali saobraćaj. Oni su simbolično zaćutali noseći transparente sa natpisima „Sloboda medija“, „Sloboda govora“, „Sloboda kretanja“ i „Pustite novinare da rade svoj posao“.

UNS i DNKiM protestovali su  i u utorak što ekipi emisije „Pravo na sutra“ kosovska policija ne dozvoljava da uđe na teritoriju Kosova i naveli da smatraju da su sloboda kretanja i sloboda govora osnovna ljudska prava koja se ne smeju ograničavati administrativnim merama.

Emisija „Pravo na sutra“ pokrenuta je kao saradnja RTS-a sa projektom Evropske unije "Besplatna pravna pomoć" i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi