Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Zrenjanin: Krivična zbog radija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

11. 01. 2016.

Autor: Sl. Pašić Izvor: Večernje novosti

Zrenjanin: Krivična zbog radija

Zrenjaninski novinar Božidar Drinić tvrdi kako mu je uskraćeno pravo na privatizaciju. Da li je lokalno elektronsko glasilo ipak moglo da izbegne likvidaciju?


Da li je v. d. direktora JP Radio Zrenjanin Ivan Francuski uticao da se posle 36 godina emitovanja programa ova radio stanica nađe pred likvidacijom - dilema je posle obraćanja javnosti zrenjaninskog novinara Božidara Drinića i podnošenja njegove krivične prijave protiv Francuskog.

Drinić je u Radio Zrenjaninu proveo 18 godina. Sredinom decembra 2015. jedini se prijavio za upis besplatnih udela ovog medija, koji u procesu privatizacije nije našao kupca. JP Radio Zrenjanin prihvatio je njegov zahtev, ali nije ga prosledio Agenciji za privatizaciju, jedino merodavnoj za utvrđivanje prava na besplatne akcije.

- Francuski je primio moj zahtev, ali nije izdao elektronsku potvrdu o predaji dokumentacije, niti ju je dostavio Agenciji. Neovlašćeno je preuzeo njenu ingerenciju i odbio da mi omogući upis udela kao jedinom zainteresovanom. Time je "gurnuo" radio u likvidaciju - tvrdi za "Novosti" Drinić, koji Francuskog sumnjiči za zloupotrebu položaja.

U Drinićevu zaštitu stala je pravna služba UNS.

Put ka likvidaciji radija je otvoren a kada će se to desiti pitanje je trenutka. Pošto Regulatorno telo za elektronske medije nije produžilo dozvolu za emitovanje programa, zrenjaninski radio utihnuo je 20. decembra. Mada programa nema, 15 zaposlenih dolazi na posao, ne prima platu i čeka rešenja o otkazima...

Francuski, inače, bivši predsednik opštine Zrenjanin, koji je za v. d. direktora imenovan kada je već bilo jasno da ovom JP nema spasa, ne želi da polemiše sa Drinićem. Iznosi da je uvidom u Drinićevu radnu knjižicu utvrdio da on nema upisan staž u Radio Zrenjaninu od 2005, kada je ustanova postala JP. Iz tog razloga, ističe, nije mogao biti prihvaćen njegov zahtev za upis besplatnih udela.

Drinić, međutim, iznosi da je dostavio potvrdu iz APR, koja dokazuje da je bivše jedinstveno Novinsko-radio preduzeće "Zrenjanin", u kojem je 18 godina radio kao novinar, pravni prethodnik JP Radio Zrenjanin.

- Ima puno nejasnoća oko privatizacije ove ustanove. Kako je, na primer, prvo objavljeno da je imovina radija procenjena na 3,9 miliona dinara, a onda u javnom pozivu dignuta na 8,2 miliona? Zašto je ova medijska kuća ponuđena na prodaju samo u prvom krugu, a naredna dva su izostala? Kome odgovara da se stavi katanac na radio koji je decenijama časno i profesionalno obavljao svoju medijsku ulogu - pita Drinić, koji odgovore očekuje od menadžmenta, ali i nadležnih organa.

Opozicija: "Medijski mrak"

Zbog gašenja Radio Zrenjanina protestovale su mnoge partije. Ali, i saveti nacionalnih manjina, jer je njegovim nestankom prestalo informisanje na mađarskom, rumunskom i slovačkom. Radio je direktno prenosio sednice Skupštine grada, pa sada opozicija tvrdi da je zaveden "medijski mrak".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi