Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Netačne tvrdnje Ivana Francuskog da nije bilo zainteresovanih za akcije Radio Zrenjanina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

24. 12. 2015.

Izvor: UNS

Netačne tvrdnje Ivana Francuskog da nije bilo zainteresovanih za akcije Radio Zrenjanina

Povodom izjave v.d. direktora Radio Zrenjanina Ivana Francuskog, a koju su preneli listovi “Politika”, “Dnevnik” i “Danas”, da nije bilo zainteresovanih za upis akcija ovog medija, Udruženju novinara Srbije (UNS) ponovo se obratio bivši zaposleni Božidar Drinić koji ističe da su “tvrdnje Ivana Francuskog neistinite i da mu je Francuski potpisao da je predao dokumentaciju za upis akcija Radio Zrenjanina”.

Potvrdu o prijemu dokumentacije za upis akcija Drinić je dostavio UNS-u, a možete je pogledati u prilogu.   

 

 

Podsećamo, Radio Zrenjanin raspisao je Javni poziv za upis besplatnih akcija 4. decembra. Poziv je trajao 15 dana.

Uprkos svojim zakonom predviđenim obavezama i apelima UNS-a, v.d. direktora Radio Zrenjanina Ivan Francuski odbio je da pošalje prijavu Božidara Drinića Agenciji za privatizaciju.

Božidar Drnić radio je u Radio Zrenjaninu, koji je bio deo NIRDJP Zrenjanin (Novinsko-izdavačko radio-difuzno javno preduzeće 'Zrenjanin'), od njegovog osnivanja 1979. do 1996. godine.

„Vršilac dužnosti direktora Radio Zrenjanina Ivan Francuski mi je prvo rekao da ne želi da razgovara sa mnom u vezi sa upisom besplatnih akcija jer on smatra da nikada nisam radio u JP Radio Zrenjanin i da nemam radni staž od 2005. godine kada su iz NIRDJP Zrenjanin nastali Radio Zrenjanin i list 'Zrenjanin'“, rekao je za UNS Božidar Drinić.

Drinić je naknadno, 16. decembra, na svoje insistiranje, dokumentaciju ipak predao Ivanu Fracuskom, ali je dobio odgovor da njegova prijava neće biti prosleđena Agenciji za privatizaciju jer “nema radnog staža u Radiju Zrenjanin”.

Na pozive i poruke UNS-a da je petak, 18. decembar, poslednji dan za prijavljivanje za akcije, a sreda, 23. decembar, za prosleđivanje prijava Agenciji za privatizaciju, Francuski nije odgovorio, a podatke i prijavu nije poslao.

Podsećamo, u Uredbi o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija stoji da „izdavač medija dostavlja Agenciji za privatizaciju podatke o licima upisanim za besplatne akcije u elektronskoj formi“, kao i da „Agencija za privatizaciju donosi Rešenje o prenosu besplatnih akcija u roku od 15 dana, od dana dostavljanja podataka“.

Istim dokumentom ističe se da „Agencija za privatizaciju donosi odluku o obustavi postupka privatizacije u slučaju da nijedno od lica upisanih za besplatne akcije po Javnom pozivu ne ostvaruje pravo na prenos besplatnih akcija ili zaposleni u izdavaču medija ne prihvate prenos besplatnih akcija".

Dakle, jedini nadležan ogran koji odlučuje da li i ko ima pravo na besplatne akcije je Agencija za privatizaciju, a ne izdavač medija.

Inače, Radio Zrenjanin od 18. decembra ne emituje program jer im Regulatorno telo za elektronske medije nije produžilo dozvolu za emitovanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi