Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

15. 12. 2015.

Izvor: UNS

Optimizam na RTK

Nakon višemesečne neizvesnosti, zaposleni i menadžement privatizovane Radio-televizije Kragujevac kažu da veruju u budućnost.

Javno preduzeće Radio-televizija Kragujevac uoči privatizacije našlo se gotovo pred stečajem.  Novopostavljena uprava ove medijske kuće koja postoji od 1970. godine, najpre kao radio stanica, a od 1996. i kao televizija, međutim, uspela je nekako da konsoliduje redove i spremna izađe na tržište. Epilog je takav da je 15. oktobra 2015. RTK za 85,5 hiljada evra kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević i zvanično je preuzeo u novembru.

U razgovoru sa zaposlenima od direktorke do predsednika sindikata, UNS je došao do, manje-više, istih zaključaka - radna atmosfera je bolja, plate za sada ne kasne, a planova za budućnost itekako ima.

“Privatizacija je uspešno okončana i izbegnut je stečaj kao najgori mogući scenario. Stoga, zaposleni rade u opuštenijoj  atmosferi u odnosu na 2014. godinu, kada je tenzija kulminirala upravo zbog neizvesnosti. Radni elan je povećan, kao i entuzijazam, a svakodnevnim zalaganjem utiče se na poboljšanje kvaliteta programa i radija i televizije”, kaže za UNS Slavica Trifunović, direktorka RTK.

Odgovorna urednica radio programa Ivana Retas, potvrđuje njene reči.

“Atmosfera u Radio Kragujevcu je ispunjena razumevanjem. Funkcionišemo kao zdrav tim. Nakon utiska koji je na nas ostavio susret sa novim vlasnikom, dodatno smo se ujedinili u nameri da opstanemo na tržištu. Osećamo veliko rasterećenje i olakšanje kada je reč o međuljudskim odnosima, a tu je ranije bilo žarište problema”, objašnjava Retas.

Iako to nije čest slučaj da radnici i poslovodstvo imaj istu sliku svog preduzeća, sa navedenim stavovima uglavnom je saglasan i predsednik sindikata zaposlenih u RTK Goran Antonijević. Prema njegovim rečima, utisak koji je na, za sada jedinom, sastanku sa zaposlenima ostavio Milosavljević je da se od radnika očekuje samo da odgovorno rade svoj posao, a da će on isto tako ispunjavati sve svoje obaveze.

“Mislim da je atmosfera među zaposlenima bolja, ima više timskog rada. Ne kažem da je savršeno, ali je u odnosu na prethodni period vidno bolje”, kaže Antonijević.

Čeka se novembarska plata

Kako kažu na RTK, sva dugovanja prema zaposlenima zaključno sa 31. oktobrom namirena su u potpunosti, a uskoro se očekuje i nastavak dinamike u isplati zarada. Novembarska plata još nije isplaćena, ali iako je očigledno malo kašnjenje, isplata se očekuje u decembru, odnosno u zakonom propisanom roku, tvrde u upravi.

Novih zapošljavanja, kao ni otpuštanja nije bilo. Posle uspešno realizovanog socijalnog programa za koji se dobrovoljno izjasnilo 26 radnika ove medijske kuće, broj zaposlenih za sada ostaje isti, 70 ljudi.

Promena nije bilo ni na rukovodećim funkcijama. Rukovodeća garnitura postavljena je pre oko godinu dana, kada je na čelo gotovo propalog javnog preduzeća došla Slavica Trifunović. Ona je, vršeći dužnost direktorke, uz podršku osnivača (grada Kragujevca), uspešno pripremila RTK za privatizaciju. Nakon prodaje, odlučila je da ostane.

“S ozirom na to da se promenio vlasnik, u narednim mesecima očekuje se najviše aktivnosti na planu konsolidacije novog preduzeća u finansijskom smislu, kao i repozicioniranje na medijskom tržistu. U toku je priprema projekata kojima će se konkurisati za finansiranje u 2016. godini, što bi bio i motiv za moj produženi ostanak”, kaže direktorka Trifunović.

Ona je još dodala da je Milosavljević na sastanku sa zaposlenima obećao i bolji materijalni položaj i bolje uslove rada, a da u svakodnevnoj komunikaciji sa mendžmentom pruža podršku novim idejama i iskazuje poverenje u postojeći menadžment, te da za sada nema razloga da se bilo šta menja u tom smislu. Takođe, vlasnik je priložio i garanciju da će ispuniti ugovorne obaveze u vezi sa investiranjem u prve dve godine.

Prilagođavanje tržištu je izazov

Novoregistrovano društvo sa ograničenom odgovornošću zvanično je upisano i Registar medija kod APR-a i ukoliko želi da opstane, ubuduće će morati zajedno sa ostalim medijima da se bori na tržištu.

“Naravno da nam predstoji period u kome moramo da se prilagodimo tržišnom načinu razmišljanja, ali za mene je to veliki izazov u najpozitivnijem smislu. Cilj nam je da poboljšamo i ubrzamo program. Osluškujemo potrebe i zahteve građana Kragujevca i pratimo njihova interesovanja. Objektivnost i brzina su nam ključne smernice”, kaže urednica radio programa.

“Promena u programskoj šemi nije bilo, ali se u narednom periodu planira povećanje komercijalnih sadržaja zbog izmenjenih uslova finansiranja. Takođe, u skladu sa novim tendencijama i razvojem televizije, programska šema Radio-televizije Kragujevac pratiće savremene trendove kratkih formi, kao i emisija koje mogu da budu konkurentne”, objašnjava Trifunović.

Antonijević na sve to dodaje da se sa Milosavljevićem susreo, kao i ostali zaposleni, svega jednom, ali da je taj jedan susret ulio dozu poverenja u napredak.

“Novi vlasnik je napomenuo i planove za integraciju svih medija u njegovom vlasništvu, nabavku nove opreme i proširenje produkcije. Rekao je da smatra Radio-televiziju Kragujevac najboljim i najvećim od svih medija koje je kupio i da će RTK da bude centrala za sve ostale medije, a da od zaposlenih očekuje da svojim znanjem pomažu drugim televizijama, ako to bude potrebno” - ističe Antonijević.

Podsećanja radi, Radoica Milosavljević u poslednjem talasu privatizacije medija, pored RTK zvanično je postao vlasnik još sedam, a vlasnički udeo ima u još oko desetinu medijskih kuća.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

13.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:45

koja plata?????

Da li znate da ljudi koji tamo rade, od kupovine,tj.od privatizacije nisu primili ni dinar, ceka se novembarska isplata. Pa vi vidite da li je ovaj clanak istinit......

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi