Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Tanjug - sjaj stare slave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

02. 12. 2015.

Autor: Mihal Ramač Izvor: Danas

Tanjug - sjaj stare slave

Gušenje, gašenje simbola, brenda, nepopravljiva greška, sramota, tuga i opomena...

 

Tanjug je bio ono što je bio dok je postojala država čiji je bio vršnjak. Ona ga je osnovala zato što joj je bio potreban i održavala ga je onakvim kakav joj je bio potreban. Bio je po njenoj meri: ni gori ni bolji od diplomatije, policije, školstva ili zdravstva. Što je Titova Jugoslavija bila u svetu, to je bio Tanjug među svetskim agencijama. 

Kad je država počela da kopni, da se tetura i valja u blatu i krvi, nije mogao da izbegne njenu sudbinu. Da je zatvorio dućan 1991. godine, Tanjug bi zemlji i svetu ostao u lepom sećanju. Ne bi Miloševiću dao priliku da ga pretvori u ono što je bio do 2000, a bio bi pošteđen i potonjih muka. Koliko se SRJ razlikovala od SFRJ, toliko se Tanjug posle raspada države razlikovao od pređašnjeg. Ime je moglo da zavara samo naivne. Kakvu god etiketu mu nalepili, od lošeg vina uvek boli glava. 

Nisam sreo baš nikoga ko je razumeo zbog čega se agencija kitila imenom Nove Jugoslavije i u vreme kad je Srbija stekla nezavisnost. Bilo je to kao kada muškarac u drugom braku uzima (brendirano) prezime supruge iz prvog. 

Od stare slave nema ‘leba. Davno je prošlo vreme kad bez Tanjuga nisu mogle da se prave dnevne novine. To sam kao urednik u dva navrata, jednom pre i jednom posle 2000, rekao privatnim poslodavcima, koji su me pitali šta mislim o ponudama pomenute agencije. Ko je trošio svoj novac, za njega je već tada mogao da kupi i bolje i jeftinije. Ako država hoće da ima službu koja će zemlji i svetu saopštavati šta rade njeni čelnici i institucije, valjda nema smetnji da takvu službu i osnuje. Služba ima da služi. 

Nema smetnji ni da novinari koji su, nedavno ili ranije, ostali bez posla, osnuju agenciju koja će prodavati vesti, slike i ostalo čime se trguje na tržištu informacija. Od države je dovoljno da nikog na tom tržištu ne ometa i da nikome ne daje povlastice. Uzgred, ni u komunizmu ni posle njega Tanjug ni pola dana nije bio nezavisna agencija. To ne znači da je bio loš, dotle dok je bio valjan. 

Što se tiče solidarnosti s kolegama koje ostaju bez posla, iskusio sam je na svojoj koži, kao i stotine novinara, kao i stotine hiljada ljudi ostalih zanimanja. Kad vas otpuste, ukinu ili zabrane, u početku su uz vas i UNS i NUNS, Brisel, Rusi, Amerikanci... Lete vruća saopštenja, pljušte izrazi podrške... A kad treba kupiti tonu uglja ili kaputić detetu, shvatite kako dugo se može živeti od lepih reči. 

Ni u komunizmu niposle njega Tanjug ni pola dana nije bio nezavisna agencija. To ne znači da je bio loš, dok je bio valjan.

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

02.12.

2015.

Predrag Pantović [neregistrovani] u 23:53

t

Imam dosta godina i znam više nego što je "pristojno". Elem, ja počinjem sa nekoliko davnih preporuka, a jedna od njih je " št0 je više zakona to je veća korupcija"... nekakav Lao Ce je
rekao pre 3000 godina, "onako", iz čista mira... I da "Ne treba veličati Ličnosti iz prošlosti da ne bi delio narod"... Gde je tu "Tanjug"? Ja ne mogu da shvatim da se ukuda Svetska Agencija koja je objavljuvala sve svetske vesti i, možda je to samo moje mišljenje, nije objavljivala "naštimovane" vesti. Nerazumno, jer je potrebno jezgo inormacija i načina na koje se vesti preuzimaju, a za to je potrebno staleško znanje. A to se razbija, naročito u Štampi. Sada je na redu "Tanjug", i to me nije iznenadilo... Više nema nigde potpis "Tanjug izveštava"... Žalosno! A ko to izveštava?

Odgovori
sre

02.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 22:08

Re: Bili su bolji

I Ramačeva "Naša Borba" i Ramačev "Danas" bili su bolji od Tanjuga. I više od toga. Bile i ostale najbolje novine. Jednu ukinuli, druga, na moju radost i danas radi. Jer tamo rade profesionalno oni koji su nekad radili i u Tanjugu za dve marke, pa ni sad ne rade za mnogo više. Ali znaju da rade i vole svoj posao i pošteno ga rade. To je kriterijum,
Osim toga, bolji je i FoNet i Beta. Pa pitajte samozvanu dorektorku Tanjuga, šta prvo gleda? Betu!!!. Beta joj je reper. Iako je dovukal iz Bete najbolje i skoro sve, opet joj ti isti u Tanjugu ne valjaju. Nikad se nije zapitala zašto.
A to što su Betu i FoNet osnovali bivši Tanjugovci, pa to nije Tanjugova zasluga, nego krivica. Na sreću. To je zato što su svi oni redom, osim Branke Đukić u Tanjug primljeni na nemašten konkurs i bili najbolji u Tanjugu kad se to nije tražilo. Nažalost, ni danas se to u Tanjugu ne traži. E, zato što se to ne traži, zato je danas skoro svaki profesionalni medij, a nema ih baš mnogo, boljiod takvog Tanjuga.
Žao mi je.
Ramač, neka si im reko.

Odgovori
sre

02.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 20:05

A ko je to bio bolji od Tanjuga?

Gospodine Ramač,
Hvala Vam, sami ste se legitimisali. Vi ste, naime, autor genijalne misle da na medijskoj (agencijskoj) sceni Srbiji ima neko ko je bolji i jeftiniji od Tanjuga. Nema, i dugo neće biti. Daleko su od toga Vaši miljenici Beta i Fonet (i njih su osnovali tanujugovci). I nisu oni otisli iz Tanjuga samo zbog ideja, nego i zbog novca. Nisu hteli da rade za dve marke...
Tanjug je, uprkos Vašoj ideologizovanoj analizi, i devedesetih godina proizvodio i one vesti bez kojih nije mogla nijedna novina i drugi mediji. Takve su bile ama bas sve vesti izuzev onih koje isticete. A te druge mogli ste da dobijete u privatnim agencijama, ili od svetkih medija.
Nisam znao koji je razlog sto je Danas bio jedina redakcija koja nije primala Tanjugov tiker. Sad, kad Tanjuga vise nema, znam.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi