Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Da li će zaposleni postati vlasnici 22 medija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

02. 12. 2015.

Izvor: UNS

Da li će zaposleni postati vlasnici 22 medija?

Privatizacija medija završena je 31. oktobra, a do sada je samo 34 od 73 medija privatizovano i dobilo nove vlasnike. Prema podacima do kojih je došlo Udruženje novinara Srbije (UNS), 22 medija čeka da se privatizuje prenosom kapitala zaposlenima bez naknade, 13 će biti ugašeno, dok će njih četiri promeniti delatnost.

 

Od 22 medija kojima pripada pravo da se privatizuju prenosom kapitala na zaposlene bez naknade, za 10 nije oglašena prodaja, a 12 su mediji za koje nije bilo zainteresovanih kupaca.

Mnogi od pomenutih medija još uvek nisu dobili Rešenja od Agencije za privatizaciju o obustavi procesa privatizacije i raspisivanju Javnog poziva za upis besplatnih akcija, tako da je krajnje neivesno da li će se i kada sprovesti ta procedura.

Podsećamo da su neke lokalne samouprave prestale sa finansiranjem medija 30. juna, druge 31. oktobra, tako da je veliki broj njih od jednog do četiri meseca bez bilo kakvih prihoda, dok su nekima i blokirani računi.

Postavlja se pitanje da li će i na koji način ovi mediji opstati dok se ne sprovede celokupna procedura prenosa kapitala bez naknade, jer od trenutka kada dobiju Rešenje od Agencije o obustavi procesa privatizacije, imaju 30 dana rok da raspišu Javne pozive za upis akcija, 15 dana da se zainteresovani koji imaju pravo na akcije prijave, a nakon toga sledi procedura provere od strane Agencije za privatizaciju onih koji su se prijavili, kao i dostavljanje Rešenja o prenosu kapitala na zaposlene.

Napominjemo i da Agencija za privatizaciju skoro tri meseca ne dostavlja Rešenja za prenos kapitala bez naknade za zaposlene u RTV Vranju i TV Smederevo koji su odavno ispunili sve potrebne uslove. 

Mediji koji žele prenos kapitala bez naknade trpe štetu jer im se osporava pravo na projektno sufinansiranje, imaju dodatne troškove poslovanja jer su i dalje, krivicom Agencije, u statusu javnih preduzeća, a pritom nemaju pravo ni na finansiranje iz javnih izvora.

Pravo na prenos kapitala bez naknade na zaposlene imaju sledeći mediji: Dnevnik AD Novi Sad, Radio Bujanovac, Radio Sečanj, Radio Subotica, Radio Bačka iz Bača, Radio Požarevac, Reč radnika iz Aleksinca, Naš glas iz Smedereva, Informativni centar Odžaci, Reč naroda Požarevac, RTV Bačka Palanka, RTV Trstenik, RTV Vranje, Informativni centar Tutin, RTV opštine Kovačica, Informativno javno preduzeće Preševo, RTV Vrnjačka Banja, Radio Zrenjanin, RTV Bor, Informativni centar Kikinda/Radio Kikinda, TV Smederevo i Radio Lazarevac.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi