Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Lokalni novinari ne smeju da ćute
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

20. 11. 2015.

Izvor: M. Doderović

U Aleksincu održana tribina o jačanju profesionalizma u lokalnom novinarstvu

Lokalni novinari ne smeju da ćute

Radio Aleksinac bio je domaćin okruglog stola o jačanju profesionalizma u lokalnom novinarstvu - pitanju koje se posebno nametnulo nakon privatizacije medija.

 

Novinari lokalnih medija iz Nišavskog okruga razgovarali su sa profesorima na departmanu za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Nišu dr Zoranom Jeftovićem i dr Zoranom Arackim, članom Uprave UNS i dopisnikom programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija Miloradom Doderovićem i glavnim i odgovornim urednikom Radio Aleksinca i mesečnika "Novosti juga" Ninoslavom  Miljkovićem.

Na okruglom stolu dominirala je ocena o potrebi profesionalizacije lokalnih medija i nakon privatizacije koja je donela gašenje brojnih medija i gubitak posla za veliki broj novinara.

Na skupu je rečeno i da su i u lokalnim samoupravama shvatili da se javni interes građana u oblasti javnog informisanja ne može ostvarivati samo preko RTS-a kao jedinog državnog servisa, elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom i štampanih medija sa centralnim redakcijama u Beogradu.

„Sa novim vlasnicima lokalnih medija, od kojih mnogi prethodno nisu znali ništa o medijima i novinarstvu, novinari se moraju dogovoriti i izboriti za poziciju u kojoj neće pristajati na ćutanje i uređivačku politiku kreiranu od strane političara i vladajućih stranaka. Novinarima u lokalnim medijima nije potrebna ljubav političara, već poverenje građana, jer u novim uslovima na medijskom tržištu moći će da žive i prežive samo oni mediji i novinari kojima građani veruju“, rečeno je pored ostalog na okruglom stolu.

Novinari i njihovi gosti na ovom skupu složili su se da treba menjati Zakon o javnom informisanju i medijima i druge akte kojima se uređuje "medijska arena" u Srbiji.

Rečeno je i da je interes građana bio u opstajanju regionalnih TV servisa, a da su iz resornog ministarstva  i iz redova kreatora medijskih zakona govorili neistinu tvrdeći da država treba da se povuče iz svih medija, pa i onih koji su od posebnog nacionalnog interesa poput agencije Tanjug i Međunarodnog radija Srbija.

Kada je reč o veb novinarstvu, na skupu je zaključeno da ono nesumljivo na velika vrata  osvaja medijski prostor, ali je činjenica da se moraju naći načini da i veb novinari  moraju biti odgovorni za ono što pišu, jer "velika stvar govoriti slobodno, ali još veća govoriti istinito".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi