Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Pokrenut postupak protiv rešenja Ministarstva privrede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

17. 11. 2015.

Autor: Z. Miladinović Izvor: Danas

Privatizacija NTV uskoro pred Upravnim sudom

Pokrenut postupak protiv rešenja Ministarstva privrede

Aleksandar Živadinović, jedan od ponuđača na nedavnoj javnoj aukciji za privatizaciju Niške televizije, pokrenuo je postupak pred Upravnim sudom protiv rešenja Ministarstva privrede koje je odbilo njegov prigovor na validnost dela dokumentacije kupca ovog medija, konzorcijuma Narodnih novina i fizičkog lica Slađane Ostojić.

- Pokrenuli smo postupak zbog toga što smo ubeđeni da smo u pravu i zbog činjenice da se Ministarstvo privrede prilikom odlučivanja po prigovoru nije upuštalo u razmatranje njegove sadržine, već je samo ocenjivalo da li je Agencija za privatizaciju u postupku privatizacije NTV poštovala zakonsku proceduru. U slučaju da i odluka Upravnog suda, po našoj oceni, ne bude adekvatna, pokrenućemo postupak pred Ustavnim sudom, rekao je za naš list Živadinović, koji je inače i izvršni direktor marketinga NTV-a.

On je u prigovoru izrazio sumnju u validnost overene izjave vlasnika Narodnih novina Vidosava Radomirovića, u kojoj se tvrdi da se te novine "u celini ili delom ne finansiraju iz javnih prihoda". Izjavu te sadržine dužan je, inače, da podnese svaki ponuđač koji ima svojstvo pravnog lica, jer Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Uputstvo za ponuđače, ne dozvoljavaju da u privatizaciji medija učestvuju "pravna lica koja se u celini ili delom finansiraju iz javnih prihoda".

Prema javno dostupnim podacima, Narodne novine su neposredno pred privatizaciju NTV na niškom Konkursu za sufinansiranje javnog interesa u medijskim projektima dobile 14.850.000 dinara iz gradskog budžeta. Podaci Uprave za trezor Ministarstva finansija pokazuju da je ovaj list od 2009. godine dobijao milionska sredstva iz gradskog i opštinskih budžeta. U najnovijem Izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji Saveta za borbu protiv korupcije tvrdi se da su te novine, samo u periodu od 2009. do 2012. godine, i samo iz gradskog budžeta, dobile 49 miliona dinara. Konzorcijum, u kojem su Narodne novine, kupio je NTV za 78.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, odnosno za manje od deset miliona dinara.

Vlasnik Narodnih novina Radomirović negirao je bilo kakve neregularnosti u postupku privatizacije televizije čiji je osnivač bio grad, a koja spada u jednu od najvažnijih medijskih privatizacija u Nišu i regionu. On je za pojedine niške medije ocenio da uplate budžetskog novca Narodnim novinama ne predstavljaju finansiranje iz javnih prihoda, što bi taj list zakonski eliminisalo iz privatizacije. Objasnio je da su novine ta sredstva "zaradile" jer su za njih pružale usluge u okviru svoje delatnosti.

Vlasnik Narodnih novina i drugi članovi njegove porodice poseduju u Nišu i Televiziju Belami, Radio Belami i internet portal Belami, a na jugu Srbije, prema dostupnim informacijama, i Televiziju Sokobanja, zaječarski nedeljni Timok i pirotski nedeljnik Sloboda. Drugi član Konzorcijuma, Slađana Ostojić, nalazi se na funkciji direktorke Televizije Zona plus, čiji je vlasnik Vladan Gašić, sin aktuelnog ministra odbrane.

LAF: Proveriti sve podatke

Lokalni antikorupcijski forum Niš pozvao je juče nadležne državne organe da odgovorno provere sve relevantne podatke u vezi sa privatizacijom NTV, kako bi se otklonile sumnje u eventualne nezakonitosti i kontroverze, među kojima je i sumnja u diskriminaciju ponuđača, što "uvek otvara prostor za rizik od korupcije". LAF smatra da je neophodno da institucije razreše otvorena sporenja da li su u kupovini NTV osim kapitala članova Konzorcijuma korišćeni i javni prihodi, odnosno novac građana Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi