Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  SINOS i PROUNS: Tasovac da prekine sa obmanjivanjem javnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

06. 11. 2015.

Izvor: SINOS

SINOS i PROUNS: Tasovac da prekine sa obmanjivanjem javnosti

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) pozivaju ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da prekine sa obmanjivanjem javnosti i saopšti po čijem nalogu gasi medije i urušava srpsko novinarstvo.

- Ministar okrivljuje zaposlene u Tanjugu, iako u Uredbi o prenosu kapitala bez naknade za zaposlene kod izdavača medija piše:

„Ukoliko do 31. oktobra 2015. godine kapital izdavača medija ne bude prodat, Agencija za privatizaciju donosi odluku o obustavi postupka privatizacije medija prodajom kapitala i nastavku postupka privatizacije medija prenosom kapitala zaposlenima bez naknade i odmah je dostavlja izdavaču medija“.

Pomenutu Uredbu predložilo je Ministarstvo na čijem je čelu Tasovac, pa čudi da ministar ne poznaje njen sadržaj.

-  U svojoj pisanoj izjavi ministar Tasovac navodi da je "dosledno sprovodio Medijsku strategiju". To nije istina, jer je Medijskom strategijom koju je Vlada Srbije usvojila 28.9. 2011. godine i koja je još  na snazi, predviđeno formiranje šest regionalnih javnih servisa kojih nema u setu medijskih zakona.

-  Ministar tvrdi da je Strategija usvojena uz saglasnost svih novinarskih i medijskih udruženja. I to nije tačno. Zbog  katastrofalnih rezultata prethodne privatizacije SINOS dosledno upozorava da bi nastavak ovog procesa uništio mnoge regionalne i lokalne medije. Na formiranju regionalnih javnih servisa insistirala je i Kragujevačka inicijativa a u ovoj borbi pridružili su nam se Koalicija zaposlenih u medijima i PROUNS. Ali mi za ministra Tasovca ne postojimo, kao što nas nema ni u medijima koje vode funkcioneri njegovih "reprezentativnih" udruženja.

 - Ministar se poziva na "konsultacije sa Briselom" ali zaboravlja da ne postoji univerzalno evropsko medijsko zakonodavstvo i da svaka država sama uređuje svoju medijsku scenu. Evropska unija insistira na transparentnosti vlasništva, onome što novi medijski zakoni nisu obezbedili u Srbiji. Gotovo sve zemlje u Evropi (i regionu) imaju državne novinske agencije, lokalne i regionalne medijske servise.

Ministar Tasovac zaboravlja i preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2007. godine u kojima se traži pluralizam medijskog vlasništva na  nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Ministar i državni sekretar Saša Mirković ignorišu i odluke Ustavnog suda od 18. aprila 2012. i oktobra 2013.godine, donete upravo na inicijativu Saše Mirkovića koji je tada bio predsednik ANEM-a. U ime čijih interesa je postojanje nacionalne agencije ili regionalnih javnih servisa zabranjeno Srbiji?

- Ministar kaže da je doneo reformske zakone. Nažalost, nije. Srbija ubrzano tone u medijski mrak i to danas svi vide.

Zato, još jednom pozivamo ministra Tasovca i državnog sekretara Sašu Mirkovića da odmah podnesu ostavke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi