Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Veterani Tanjuga: Gnev, tuga i poneka suza
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

06. 11. 2015.

Autor: Milena Marković Izvor: Večernje novosti

Veterani Tanjuga: Gnev, tuga i poneka suza

NE mirimo se da je kraj. To ne sme i ne može da se dogodi. Nije Tanjug nečija, od juče, razglasna stanica. On je istorija. I, više od toga.

 

U ove četiri rečenice sažeta je poruka sa u četvrtak održanog, tradicionalnog okupljanja Tanjugovih veterana. Njih dvadesetak okupilo se u Novom Beogradu, u restoranu "Durmitor", na 72. rođendan jedine naše novinske nacionalne agencije.

I, sve bi bilo kao i prethodnih godina, da bardovi jugoslovenskog i srpskog novinarstva na mesto susretanja i sećanja nisu stigli sa vešću da kuće u kojoj su, kada bi se sabrao čitav njihov radni staž, proveli preko pola milenijuma - više nema.

Ova potresna, za mnoge tragična činjenica u prvim minutima susreta tanjugovaca primljena je kao gubitak dragog bića.

- Možda će nekome prejako zazvučati moje reči, ali vest o prestanku života Tanjuga primila sam kao smrt drage osobe - kaže nam Ljupka Milanović, nekadašnji dugogodišnji urednik spoljnopolitičke redakcije i dopisnik iz Rima i Madrida.

- Tanjug je decenijama bio najrespektabilnija novinska agencija, ne samo u regionu, već u celom svetu.

Ljupka Milanović, potom, podseća na slavne dane i podvige redakcije ove nacionalne kuće.

- Prvi smo, na primer, izvestili o kulturnoj revoluciji u Kini. O letu čoveka na Mesec. O šahovskom susretu Spaski - Fišer, o završetku rata u Vijetnamu. Po informativnosti i brzini nosili smo se sa velikim svetskim agencijama. Osim toga, Tanjug je bio krov novinarima koji su se u zanatu izgradili do takvog nivoa da su kasnije osnovali svoje agencije, ne samo u Srbiji, već i u bivšim jugoslovenskim republikama. Te agencije žive, kao nacionalne informativne kuće u Hrvatskoj, u Sloveniji... i, tamo nikome ne pada na pamet da ih gasi.

Sećanje, gnev, tuga i poneka suza, bili su, kao nikad pre, neizbežni deo ovog susreta. Neko je, pre prvog gutljaja, malčice pića prosuo na pod. Kao običajni deo kakvog opela.

- Napisao sam, ne tako davno, tekst "Rekvijem ili opelo za Tanjug" - govori Dušan Radovanović, svojevremeno vršilac dužnosti generalnog direktora Tanjuga, dopisnik iz Londona i Pariza.

- Slutio sam kraj. Ali, sad vam kažem: tračak nade ipak postoji. Verujem da svest i savest nisu svuda ugašeni. Neko mora da podigne luču i kaže: Ovo je katastrofalna greška. Država mora da ima nacionalnu novinsku agenciju, kako god se ona u budućnosti zvala.

Uprkos popodnevnoj gužvi u "Durmitoru", reči tanjugovaca su odjekivale.

Može se reći - utišavali su žamor gostiju.

Bilo je čak i otvorene podrške i reči poštovanja za ove ljude od kojih su učile generacije i generacije novinara.

Za ljude iza kojih su ostale nebrojene stranice izveštaja koji nisu bili od koristi samo novinskim i televizijskim kućama, već i državi.

Govore: Davor Holjević, dugogodišnji dopisnik iz Londona i urednik u Tanjugu, Boško Kljurina, dopisnik iz Ženeve i skupštinski izveštač, Savo Bosanac, urednik u desku i dopisnik iz Moskve, Dušan Zupanc, nekadašnji direktor i dopisnik iz Vašingtona, Vojislav Lalić, dopisnik iz Stokholma i Ankare, Dušan Dražić, dopisnik Tanjuga iz Sofije i novinar "Borbe". Predrag Tolpa "pokrivao" je Peking i Bangkok. Vjekoslav Radović, dopisnik iz Vašingtona.

Govorili su i Života Ivanović, jedan od najboljih prevodilaca za nemački jezik i urednik, redaktor. Boško Čolak-Antić, jedan od najboljih simultanih prevodilaca, kakvog na ovim prostorima nije bilo, Zorica Marković, dugogodišnji urednik Tanjuga, Vesna Arsenić, komentator i jedan od najboljih poznavalaca domaće i svetske ekonomije, Dragovan Lazarević - Laza, urednik i redaktor, Mladen Arnautović, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik i dopisnik iz Havane. Među ovim bardovima bio je i Mirko Marinović, dve decenije velika podrška Tanjugu, kao savezni ministar informisanja...

- Ne, neće biti rastanka sa Tanjugom - kaže nam Boško Čolak-Antić.

- Ja u to neću i ne želim da verujem. Država mora da nađe način da sačuva Tanjug. A, kako? Kako god, ali mora da ga sačuva.

 

Zašto baš sada?

- Nije mi jasno zašto je baš sada palo na pamet nekome da u Tanjugu ugasi svetlo - pita se Dušan Dražić.

- Zašto baš sada da se zatvori informativni prostor Srbije, kada se bije odsudna bitka za Kosovo i Metohiju, za srpsku baštinu? Ako se neko lepo setio da JAT-u da ime "Er Srbija", da ga sačuva, zašto se i Tanjug ne bi preimenovao u, na primer, "Pres Srbija". Naravno, ne mora država da ga u potpunosti finansira. Ali, otvaraju se mnoge mogućnosti za razne projekte koji bi pomogli da Tanjug živi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi