Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Od 74 medija samo 36 dobilo nove gazde
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

04. 11. 2015.

Autor: Lj. Malešević Izvor: dnevnik.rs

Od 74 medija samo 36 dobilo nove gazde

Nakon što je 31. oktobra istekao zakonski rok za privatizaciju 74 državna medija, osim za “Politiku” za koju je rok produžen do maja naredne godine zbog procene da je reč o preduzeću od strateškog značaja za Srbiju, nove vlasnike dobilo je ukupno njih 36.

 

Šta će biti s preostalim neprivatizovanim medijima još niko ne ume da objasni.

Neki od njih su već ugašeni, a za njih 14 Agencija za privatizaciju narednih dana treba da dostavi rešenja o neuspešnim prodajama.

Tek nakon toga osnivači, a uglavnom je reč o opštinama, treba u roku od 30 dana da raspišu poziv za podelu besplatnih akcija zaposlenima.

Za 23 državna medija nije ni raspisan poziv za prodaju, a zaposlenima onih koji nemaju negativni kapital treba takođe da budu ponuđene akcije.

Pravo na akcije i u jednom i u drugom slučaju imaće samo zaposleni i bivši zaposleni koji do sada nisu pisali akcije, pa ni one takozvane “Dinkićeve”.

Zbog toga se procenjuje i da je broj zaposlenih i bivših radnika u lokalnim medijima koji će ostvariti pravo na akcije veoma mali, jer je dobar deo već pisao, ako ništa drugo, a ono besplatne državne akcije u nadi da će dobiti obećanih 1.000 evra.

Među medijima koji nisu pronašli kupca, ni pored čak tri poziva za prodaju, jesu Novinska agencija Tanjug i Dnevnik AD iz Novog Sada.

Istekom roka za privatizaciju medija prestao je da važi i Zakon o novinskoj agenciji “Tanjug”, kao i finnansiranje iz državnog budžeta, pa je neizvesna sudbina ovog državnog medija sa 188 zaposlenih.

Niti u Ministarstvu kulture i informisanju niti u Agenciji za privtizaciju nema zvaničnog  odgovora na pitanje šta će biti s Tanjugom.

Naime, u Agenciji tvrde da čekaju dalje instrukcije od Minstarstva kulture i informisanja, a u Ministarstvu kulture da Agencija treba da počne da neprivatizovanim medijima dostavlja odluke o obustavi postupka privatizacije metodom prodaje kapitala i nastavkom privatizacije metodom besplatne podele akcija.

Ni u Dnevnik AD ne znaju da li im sledi besplatna podela akcija ili stečaj pa i oni, kako je za naš list izjavio generalni direktor Svetozar Karanović, čekaju dalje instrukcije Agencije za privatizaciju.

Juče je Udruženje novinara Srbije apelovalo na Vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da ne prepuste gašenju nacionalnu novinsku agenciju “koja je prepoznatljiv brend Srbije i bivše Jugoslavije u svetu”.

- Najmanje što mogu i treba da urade jeste da omoguće ista prava zaposlenima u Tanjugu kao novinarima i medijskim radnicima drugih medija u privatizaciji i omoguće im da pod ravnopravnim uslovima uđu u tržišnu utakmicu sa drugim agencijama – navodi se u saopštenju UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi