Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

02. 11. 2015.

Autor: M. Miljenović Izvor: Dnevnik

Ugašen bez milosti

Nakon 44 godine neprekidnog rada, svojevremeno izuzetno popularni i slušani Radio Sombor, uzusima tržišne privrede zavedenim i u sferu medija, ugašen je bez milosti, tako da čak ni poslednji od njegovih donedavnih šest radnika nije dobio priliku da pri izlasku „ugasi svetlo”.

 

 

Naime, jedinom radijskom regionalnom emiteru izraslom iz nekadašnjeg Informativnog centra Sombor, samo tri dana pre krajnjeg roka za oglašavanje prodaje (do kojeg nije došlo) monteri ovdašnje elektrodistribucije su zbog nagomilanih dugova isključili i struju, tako da je nekadašnji lider u inovacijama radio programa ugašen u doslovno potpunoj tišini. 

Od svog osnivanja, ova medijska kuća, emitovala je program na srpskom i mađarskom jeziku, čitavu deceniju je negovala program i na jezicima drugih nacionalnih manjina zastupljenih u Somboru i okolini, kao što su hrvatski i bunjevački, nakratko je emitovan i program na romskom jeziku, ali se brzo odustalo, usled nedostatka sredstava.

Kako kaže direktor ovog medija Stipan Benić, on i njegovih pet preostalih kolega su se izjasnili za socijalni program najavljen vladinim planom konačne privatizacije srpskih medija, koji bi im trebao obezbediti spajanje radnog staža i otpremninu od 200 evra po godini radnog staža.

- Čim Ministarstvo za rad odobri ovaj program Radio Sombor više neće imati nijednog zaposlenog. Agencija za privatizaciju nije ni ponudila radio za prodaju, jer dugovi premašuju procenjenu vrednost firme. Dugujemo pet miliona dinara, većinom za plate zaposlenima, doprinose i poreze, kao i najamninu za naše prostorije lokalnoj samoupravi. Ostali dugovi iznose milion dinara, dok je procenjena vrednost firme tri miliona - kaže Benić. 

Zaposleni su, kaže Benić, poslednji put platu dobili u januaru 2014. godine, i to ne minimalac, nego minimalnu osnovu bruto plate koja je malo manja od minimalca. 

- Na osnovu informacija iz Agencije za privatizaciju mogu da zaključim da nas čeka stečaj. Bez radnika, stečajni upravnik neće imati drugog posla osim prodaje vlasništva firme i isplate dugova. Jedina vredna nekretnina je antenski stub i zgrada predajnika, dok je pokretna oprema amortizovana, pa se od njene prodaje ne mogu očekivati ozbiljniji prihodi - kaže Benić, koji smatra da je lokalna samouprava već odavno digla ruke od ove medijske kuće. 

To se potvrđuje, ističe Benić, i iznosima koji su Radio Somboru odobreni na konkursu za informisanje na manjinskim jezicima (150.000 dinara), pošto je belodana činjenica da jedan medij, koji program emituje i na jezicima nacionalnih manjina sam, bez sufinansiranja, ne može opstati u polju kojim vladaju tržišni uslovi. 

Gašenjem Radio Sombora u zapadnoj Bačkoj će u potpunosti nestati javni mediji, a Somborci će se moći osloniti na samo jedan lokalni radio koji posluje na tržišnoj osnovi, dve kablovske televizije, jedan, doduše uspešan nedeljnik na srpskom („Somborske novine”) i jedan nedeljnih na mađarskom, s tim što je sudbina ovog potonjeg, „Dunataja” krajnje neizvesna, pošto je, prema rečima direktorice Žužane F. Cirkl, lako moguće da se, usled besparice, i on krajem godine ukine. 

Poništena privatizacija 

Medij čiji je osnivač lokalna samouprava je privatizovan 2. novembra 2007. godine, ali novi većinski vlasnik nije našao svoju računicu, niti je izvršio svoje obaveze koje su proizilazile iz ugovora i zbog toga je Agencija za privatizaciju, nakon raskidanja ugovora od njega povratila akcije. Od tada je skoro dvadesetak osoba napustilo firmu koja samo gomila dugove, a konačni, neslavni kraj je dočekalo svega šestoro zaposlenih.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi