Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Maglai: Radio Subotica će nastaviti sa radom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

31. 10. 2015.

Izvor: Tanjug, Dnevnik

Maglai: Radio Subotica će nastaviti sa radom

Agencija za privatizaciju nije odobrila treći krug privatizacije Radio Subotice i iako od ponedeljka 1. novembra lokalna samouprava više ne može da finansira njegov dalji rad gradonačelnik Subotice Jene Maglai je ubeđen da će ovo preduzeće nastaviti sa radom i nakon isteka zakonskog roka za povlačenje države iz vlasništva u medijima.

 

Grad Subotica je osnivač i stoprocentni vlasnik Radio Subotice, preduzeća koje zapošljava 46 radnika i emituje program na nekoliko manjinskih jezika.

Dva pokušaja privatizacije ovog medija nisu uspela pošto nije bilo zainteresovanih kupaca, nakon kojih je lokalna samouprava inicirala i treći pokušaj koji Agencija za privatizaciju nije prihvatila.

Maglai je rekao novinarima da je zvanično obaveštenje od Agencije po ovom pitanju stiglo juče.

"Od ponedeljka 1. novembra lokalna samouprava više ne može da finansira dalji rad Radio Subotice i tada nastupa period u kome će Agencija za privatizaciju verovatno da pokrene postupak raspodele akcija tog radija", rekao je Maglai, dodajući da će se videti da li će se pojaviti neko ko je zainteresovan za preuzimanje i privatizaciju tog radija.

On je ubeđen da će ovaj radio nastaviti sa radom i u narednih nekoliko nedelja, na jednoj frekvenciji u, kako kaže, "sendvič programu", s obzirom da će ostati bez druge frekvencije koju mu je ranije ustupila Radio-televizija Vojvodine. Maglai naglašava da su obezbeđena sredstva za isplatu otpremnina svim zaposlenima, ali dodaje da će oni zaposleni čiji je rad neophodan morati da ostanu na svojim radnim mestima.

"Plan rukovodstva Radio Subotice je da se i dalje radi, dok se zakonski postupci vezano za privatizaciju ne završe u onoj drugoj fazi raspodele akcija", dodao je Maglai. Koji zaposleni će biti zadržani na "obaveznim radnim zadacima", po njegovim rečima, odlučuje rukovodstvo, Nadzorni odbor i direktor preduzeća, ali nije mogao da precizira koliki je to broj.

"Sigurno daleko manji nego što je danas zaposlen, ali će minimum morati ostati glavni i odgovorni urednici i u svakoj redakciji dvoje-troje ljudi da bi se proces rada i normalno funkcionisanje na jednoj frekvenciji mogao obezbediti", dodao je Maglai.

Upitan da li Radio Subotica u tom periodu može sama na tržištu da zaradi dovoljno da isplati zaposlene, Maglai je rekao da ne zna, i dodao da ovo preduzeće, sa trenutnim brojem zaposlenih, ne može samostalno da opstane na tržištu.

"Da li će na jednoj frekvenciji, u sendvič programu, sa manjim brojem zaposlenih moći nekako da opstanu - to treba da pitate rukovodstvo ovog javnog preduzeća", kazao je gradonačelnik Subotice. Po njegovim rečima, oni koji ostanu da rade neće dobiti otpremnine ali, kako kaže, "ima i tu mogućnosti da se posle nekog vremena eventualno i za to iznađe mogućnost, da se i njima izađe u susret".

On naglašava da su rukovodstvo i lokalna samouprava uradili sve što su mogli da  obezbede otpremnine za sve zaposlene i organizuju dalji proces rada, ali da ne može da proceni šta će biti dalja sudbina ovog preduzeća.

"Niko ne može, po meni, danas da kaže da li će Radio Subotica od decembra ili januara prestati sa radom. Nije isključeno da će se putem akcija pojaviti oni koji su zainteresovani da ih otkupe i preuzmu i da će na taj način nekako biti organizovan dalji rad Radio Subotice", rekao je Maglai, dodavši da to prvenstveno zavisi od državnih organa.

 Rok za povlačenje države iz medija, prema setu medijskih zakona, ističe sutra, 31. oktobra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi