Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РАТЕЛ: Угашено 70 пиратских станица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2010.

Извор: Б92 онлајн

РАТЕЛ: Угашено 70 пиратских станица

РАТЕЛ: Угашено 70 пиратских станица

Београд - РАТЕЛ је у последњих годину и по дана угасио 70 нелегалних пиратских ТВ и радио станица.

У Рателу, који је једини овлашћен да врши мерење етра путем контролно-мерних центара или покретних кола и установи где постоји заузеће фреквенције за коју није издата дозвола, наводе и да је гашење пиратских оператера "променљива категорија" јер док се поједини емитери гасе, други почињу да емитују програм.

Заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) Горан Караџић рекао је да је "највероватније пронађен начин да се пиратски емитери зауставе у својој нелегалној работи", и да се нада релативно скором решавању проблема пиратског емитовања у Србији.

Он је навео да ће чланом 14 Закона о јавном информисању покушати да се стане на крај пиратском емитовању радијског и телевизијског програма.

У члану 14 се наводи да сви медији који нису убележени у регистар јавних гласила морају да престану са радом, а уколико то не учине тужилаштву се даје могућност да од суда тражи привремену меру на основу које полиција извршава плењење опреме са које се врши нелегално емитовање програма, обијаснио је Караџић.

Он је рекао да су РРА и Рател чекали да прође рок за упис у регистар јавних гласила и најавио да ће тужилаштву бити послати захтеви да спроведе члан 14 и затражи од суда изрицање привремене мере којом се даје налог полицији да заплени опрему оних за које се утврди да нелегално емитују програм.

Караџић је навео и да према Закону постоји рок од свега 12 сати за реакцију на основу пријаве.

Он је рекао да су РРА и Рател припремили адекватну документацију из које се види ко емитује програм без дозволе, као и изводе из регистра, и навео да очекује муњевиту реакцију свих оних који ће бити надлежни да спроведу закон.

Тањуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси