Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кад поп Богдан прети
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 02. 2010.

Извор: Вечерње новости

Кад поп Богдан прети


Шабац - „Слободно јој поручи: чим је будем срео на улици поломићу је! Истолерисао сам јој много када је о мени писала. Али сада, када као власник медија, имам увид у стање у новинарству, обрисаћу пут са њом! Запамтиће она попа Богдана! Шта јој у животу треба да изазива судбину? Поломићу јој обе ноге кад је сретнем у насељу Бенска бара и расућу је по асфалту!“

Ово је порука коју је нашем новинару Александри Делић, дописнику „Новости“ из Шапца, прекјуче упутио свештеник СПЦ Богдан Симанић (46), један од власника шабачког недељника „Глас Подриња“.

Делићева је одмах, по договору са Редакцијом, Полицијској управи поднела пријаву на записник. Већ данас о случају ће обавестити и Више јавно тужилаштво у овом граду.

Симанићеве претње упућене су после текста „Лош глас о Гласу Подриња“, у којем се наводи да је против Симанића и другог власника „Гласа Подриња“, поднета полицијска пријава за злоупотребу службеног положаја „тешка“ 4,6 милиона динара.

- Симанић је урлао у телефон. Није се ни представио. Он је мој бивши послодавац и вероватно је због тога одлучио да контактира мене. Између претњи, пљуштале су псовке! Морала сам брзо да реагујем, јер ни сама нисам сигурна на шта је тај човек спреман. Док је разговор трајао, поред мене био је супруг Милан, који је све чуо и спреман је да то потврди полицији - испричала је Татјана Цвејић, новинар „Блица“, којој се прво обратио свештеник Симанић.

Контроверзни свештеник Богдан Симанић у жижу јавности доспео је крајем 2005. године, када су његови парохијани од владике Лаврентија петицијом затражили да им додели другог попа. Овога су оптуживали да се, поред свештеничког позива, бави и приватним бизнисом. Наводно, каснио је на опела, заборављао за славе и даће, удварао се женама, па чак и делио гинеколошке савете о испирању „хиперманганом“.

„Новости“ су писале да им је Лаврентије изашао у сусрет и Симанићу одузео парохију. Али не и мантију. Истовремено, Симанић се већ „пробио“ као бизнисмен. У ужем центру града сазидао је неколико вишеспратница на угловима најатрактивнијих улица, а његова фирма, за коју нисмо могли да установимо да ли још увек функционише, звала се „Угао“.

Пред седиштем предузећа, фебруара 2006. године, непознати нападачи бацили су бомбу. Тек што се и та афера стишала, у марту 2007. године попадија Сања Симанић против супруга је поднела пријаву због насиља у породици. После тешких батина, више дана провела је на Одељењу за неурологију Опште болнице, где је прихватила разговор за „Новости“ и буквално отворила душу. Са лечења отишла је у „Сигурну кућу“ за жртве насиља, и добила посао у „Соко Штарку“ у Београду. После неког времена, ипак се вратила мужу.

Симанић није крио амбиције да се опроба у јавном животу, а посебно у управљању медијима. Тако је у новембру 2007. године, у конзорцијуму са Слободаном Теодоровићем, купио недељник „Глас Подриња“. Колико је утицајни недељник био битан, говори и чињеница да је „Глас Подриња“ плаћен 59 милиона динара или 84 пута више од почетне цене!Убрзо, учестале су и чарке између Симанића и Теодоровића, о којима се навелико прича у граду. Крајем прошле године, у фирму су стигли припадници ОКП Полицијске управе у Шапцу, који су прочешљали документацију и нашли да су власници оштетили „Глас“ за 4,6 милиона динара. Уследило је подношење кривичне пријаве Вишем јавном тужилаштву, новински текстови, па претње...Поп наставља да прети. Али, и над попом има поп!

Антрфиле : Спречити нападе на новинаре

Редакција „Новости“ најоштрије осуђује претње упућене њеном дописнику. Делићева је озбиљан новинар и врстан професионалац. О овом случају обавестиће све инстанце, новинарска удружења и надлежне државне органе. Апелујемо да се у што краћем року предузму све неопходне мере и спрече напади на новинаре и професију, који се шире по Србији.

Чланови Актива новинара Подриња Удружења новинара Србије јуче су истакли да је „овакво понашање непримерено према било којем новинару, а посебно према професионалцу какав је Делићева“. „Од надлежних се очекује да хитно заштите колегиницу од локалних бахатлија, којима је потребнији мрак на ТВ екранима и белило уместо истинитих новинских текстова.“

В. Н.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси