Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска империја Лукић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 02. 2010.

Извор: Вечерње новости

Медијска империја Лукић


Телевизија Смедерево продата је у Агенцији за приватизацију за 42 милиона динара, тачније, по цени 470 пута већој од почетне.

Првобитна цена за 70 одсто друштвеног капитала телевизије на другој аукцији, у којој су се надметале четири особе, била је 90.000 динара, односно нешто мање од 1.000 евра, а продата је за готово 450.000 евра.Ово је неочекивано висока цена на аукцији, ако се зна да је процењена вредност капитала који се приватизује 451.000 динара. Суму је излицитирао Милан Лукић, бизнисмен из овог града, који је у изјави после лицитације навео да заступа конзорцијум фирме из Немачке која се бави телевизисјком продукцијом и два физичка лица из Србије.

Лукић није желео да открије индентитет нових власника, осим да је један од њих дугогодишњи телевизијски радник.

- Са конзорцијумом који заступам разговараћу о излицитираној цени која је достигла висок ниво, јер су неки учесници имали задатак да манипулишу и дижу цену, а не жељу да стварно купе телевизију. То су спекулације иза којих стоје неке политичке партије у Смедереву, и које се дешавају када је приватизација телевизије у питању - каже, за “Новости”, Милан Лукић.

Није немогуће да овде не буде крај трансакције после које би и последњи локални медиј прешао у приватне руке. Ових дана знаће се хоће ли конзорцијум који заступа Лукић прихватити да купи овај медиј по излицитираној суми. Уколико од тога одустане, мораће да плати пенале у износу од 30 одсто постигнуте цене.

Телевизија ће бити понуђена другопласираном на аукцији, Јовици Шешлаку, некадашњем директору ТВ Смедерево, који такође заступа конзорцијум више физичких лица. У аукцији је учествовао и Владан Биксупљанин, помоћник градоначелника Смедерева из “Коалиције за боље Смедерево”, чији је лидер Милан Лукић, и Жељко Баришић, власник Ветеринарске станице у Смедереву.

Претходна аукција, заказана за 11. новембар, одложена је само дан раније, а према гласинама, за куповину су били заинтересовани “конзорцијум” политичких странака и група грађана на власти. У међувремену, власт ДС, СПС “Покрет за Смедерево и “Коалиција за боље Смедерево” распала се.

Вртоглави скок цене на аукцији, према некима, политички је покушај да се Лукић спречи да постане локални “медијски маг” са три медија у власништву. Милан Лукић, јавна је тајна, стоји иза приватизације још два локална медија.Недељник “Наш глас”, који има 600 квадрата пословног простора, за 35 милиона динара купила је фирма “Зодуфин”, чији је власник, незванично, Милан Лукић. Радио Смедерево, који такође располаже са 500 квадрата ексклузивног простора у центру града, купљен за 5,3 милиона динара, у власништву је његовог сина Марка Лукића.

Власник и оснивач Телевизије је локална самоуправа. Има 43 запослена, од којих троје са високом стручном спремом, и оскудну опрему, и нема ни квадрат пословног простора.

Антрфиле : Директор задовочлан продајом

- Овако висока цена доказује да смо важни за град, да смо добро радили, што ме радује. Захваљујем се у име радника грађанима који су нас свих ових година издржавали, јер смо финансирани из буџета града који се пуни новцем Смедереваца - каше директор ТВ Смедерево Игор Ђокић.

Телевизија је из буџета месечно добијала апанажу у износу од милион и по динара.

Ј. Илић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси