Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Промене на хрватској телевизији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2010.

Извор: Политика

Промене на хрватској телевизији


Загреб – Промене на врху државе неком коинциденцијом ових дана прате и темељне промене у врху Хрватске телевизије.

После недавног смењивања генералног директора ХРТ-а Вање Сутлића, којег је „однела” све мања гледаност ове јавне телевизије и неколико тежих афера у самој ТВ кући, јуче је смењена и главна уредница Информативног програма ХТВ-а Хловерка Новак-Срзић, која је у врхове ове ТВ куће стигла својевремено као „Туђманов кадар”.

Смењена је готово једногласно – само с једним гласом против, од такође велике приврженице Туђманове опције глумице Ање Шоваговић-Деспот, која се због таквог епилога расплакала.

Против Хловерке је већ дуже време на ХТВ-у била већа група новинара, који су због њених потеза и прогањања појединих колега и јавно протестовали. Демонстранти и пароле које су јој поручивале да треба да оде с телевизије дочекали су је и јуче уочи седнице већа на којој се одлучивало о њеној судбини.

Телевизијски критичари углавном се слажу да је пад гледаности ХТВ-а управо резултат уређивања Хловерке Новак-Срзић, а чаша се очито прелила за време протеклих председничких избора, када јој је замерано да је кандидату Милану Бандићу (за којег су навијали и многи из ХДЗ-а) омогућила знатно већи простор на малом екрану него осталим кандидатима, поготово у односу на његовог директног конкурента Надана Видошевића који је „за длаку” испао из финалног изборног круга.

Уз то, стигле су је и критике да је у политичке емисије које је лично водила доводила претежно особе које су подржавале њене ставове, а новинар Денис Куљиш јој не заборавља ни да је још пре доласка на телевизију – док је била уредница тада провладиног недељника „Данас” – функционисала „као трансмисија председничког кабинета Ивића Пашалића”.

У то време је, на пример – подсећа Куљиш – објављивала текстове о томе да покољ цивила у Ахмићима нису починили Твртко Пашалић и његова група (који је иначе то касније признао у Хагу), него наводно британски обавештајци и пуковник Боб Стјуарт. За такве заслуге је, наводи он, Хловерка Новак-Срзић „предложена за почасну бојницу Војне обавештајне службе Хрватске војске с правом на ношење оружја и хапшење државних непријатеља”.

За привременог главног уредника Информативног програма ХТВ-а именован је Роберто Кунић, док се за новог генералног директора ХРТ-а на конкурс јавило 22 заинтересована лица, од којих 15 испуњава услове.

Р. Арсенић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси