Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Авалски торањ чека громобран
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2010.

Извор: Политика

Авалски торањ чека громобран


Ни после неколико одлагања званичног отварања још није извесно када ће Авалски торањ примити прве посетиоце.

Премда је пре месец дана најављено да ће Министарство животне средине и просторног планирања издати употребну дозволу, лоше време и громобранске инсталације закочиле су отварање торња. Громобранска инсталација као врло осетљив део објекга проверава се и очекујем да ће ти радови бити завршени за седам дана. После тога члан техничке комисије задужен за противпожарну заштиту треба да да позитиван налаз. Све друге контроле торањ је успешно прошао, шго је услов да издам употребну дозволу која постаје правоснажна 30 дана од дана издавања. Инсистирамо да све буде урађено према закону објашњава Александра ДамњановићПетровић, помоћник министра животне средине и просторног планирања.

Да су падавине и ветар по ко зна који пут пролонгирали завршне радове потврдио је и Милош Бато Милатовић, уредник и иницијатор акције обнове Авалског торња.

Он подсећа да је грађевински део посла одавно окончан и да је у току постављање громобрана. Више од десет различитих комисија, међу којима су војска, полиција, ватрогасци али и професори Грађевинског факултета, прегледало је објекат. Када буде постављен громобран, остаје да се доставе извештаји Влади Србије и ресорном министру, који треоа потом да сазове одбор за изхрадњу торња који ће одлучити о датуму свечаног отварања каже Милатовић.

Громобранске инсталације, сматра Радиша Петровић, извршни дирекгор емисионе технике РТСа, требало би да буду постављене до петка, после чега ће надлежне комисије изаћи на терен. Није захвално давати прогнозе о завршетку радова, јер је лоше време, а реч је о висини од 200 метара. Потребно нам је два до три дана без кише и ветра са температуром око нуле, како би радници могли неометано да обаве посао - истиче Петровић.

На први поглед исти као и претходни који је срушен у НАТО бомбардовању 1999. године, васкрсли торањ је грађен од најквалитетнијих материјала и најсавременијом опремом. У односу на стари разликује се и то што се у подножју налази простор од око хиљаду квадрата са два тоалета. У њему ће између осталог бити сувенирница, али и други садржаји који ће посету учинити још привлачнијом. У случају нестанка електричне енергије постоји систем који се аутоматски укључује док не стигне струја или док се не активира агрегат, тако да не може да се деси да лифтови стану. Таквих уређаја има шест у Европи, а производе се у Немачкој. Из компјутерског центра пратиће се сва дешавања у објекту, а ускоро ће бити обучено особље које ће руковати свим тим уређајима - објашњава Милатовић.

За свечано пресецање црвене врпце планиран је велики спектакл на отвореном са падобранцима.

Д. Б. - Д. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси