Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И даље са истим циљевима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2010.

Извор: Данас

И даље са истим циљевима


Нови Сад - Жужана Серенчеш и Бранка Драговић Савић овогодишње су добитнице награда Независног друштва новинара Војводине за целокупан новинарски допринос демократизацији друштва као и за новинара чији се рад у протеклој години значајно издизао изнад просека.

- Припремајући прославу, пронашли смо документ од 24. децембра 1989. када је донета одлука о оснивању НДНВ, у којој су набројани циљеви којима ће се Друштво бавити и којима ће тежити. Они важе и данас, јер ниједан од тих циљева, између осталих, и слобода информисања, и борба против претњи новинарима и залагање за бољи социјални положај новинара, није испуњено до краја што значи само две ствари: или смо ми лоше радили или да је Србија далеко од демократије - истакао је Динко Грухоњић, председник НДНВ.

Од ове године НДНВ ће сваке године додељивати две награде - прва је награда за целокупан новинарски допринос демократизацији друштва, и овогодишњи лауреат је Жужана Серенчеш којој је награду предао Димитрије Боаров, један од бивших председника НДНВ.

- Уверен сам да ће управо њено име овој тек установљеној награди нашег друштва одмах дати висок значај и неспорни кредибилитет - рекао је Боаров и нагласио да рад Жужане Серенчеш, осим високе професионалности, карактерише лична храброст и бескомпромисност у заштити професије.

Друга годишња награда НДНВ-а намењена је новинарки или новинару чији се рад у протеклој години значајно издизао изнад просека, који се храбро ухватио у коштац са трауматичним догађајима чувајући властити и интегритет професије и својим радом допринео расветљавању намерно замагљених зона политичких и друштвених процеса. Овогодишњу награду је од Петра Петровића, такође једног од бивших председника НДНВ примила новинарка „Дневника“ Бранка Драговић Савић.

- У тмурном мору политичких игара, разних „денфовања“ и „спиновања“, Бранка Драговић Савић својом новинарском храброшћу и упорношћу успела је да разгрне наслаге мрачног политичког талога - истиче се у образложењу награде.

Динко Грухоњић је најавио и да ће НДНВ у својим просторијама отворити и савремени Медија центар Војводине.

Гордана Нонин

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси