Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Број или суд
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2010.

Извор: Вечерње новости

Број или суд


Регистрација јавних гласила је завршена. Сада Министарство културе треба да проконтролише има ли још медија који емитују програм, или се продају на киосцима, а да нису уписани у Регистар јавних гласила.

Када открију да неко новинско, РТВ или Интернет гласило ради мимо Регистра, Министарство ће о томе обавестити јавног тужиоца, па ће овакви случајеви завршавати на суду. А казне за прекршаје су милионске, уз забрану штампања новина и емитовања програма.

Агенцији за привредне регистре, која води евиденцију јавних гласила, до 11. јануара, када је истекао рок за упис, стигло је 496 пријава. Регистровано је 414 медија.

- Очекујемо да овај број буде већи, јер су многи медији последњег дана, поштом, послали пријаве. Дакле, тек за неколико дана добићемо од АПР праве податке који ће нам бити драгоцени за анализу медијске слике у Србији - објашњава Наташа Вучковић-Лесендрић, помоћница министра културе задужена за медије.

- На основу тих података видећемо прецизно у којим деловима земље је лоша медијска покривеност, и где, евентуално, треба да помогнемо локалним медијима или медијима на језицима мањина.

Наша саговорница објашњава како ће Министарство, такође, упоређивати стање „на терену“ и податке из Регистра. Чим уоче да неко јавно гласило ради а није пријављено у АПР, обавештаваће јавног тужиоца. А предвиђене казне за осниваче су од милион до 20 милиона динара, а за одговорна лица у медијским кућама од 200.000 до два милиона динара.

Антрфиле : Законска обавеза


Према Закону о јавном информисању, сва гласила обавезна су да се упишу у Регистар, а против оних која то не учине а наставе да раде јавни тужилац је дужан, без одлагања, да покрене поступак за привредни преступ - објашњава Наташа Вукчковић-Лесендрић.

И. М

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси