Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неопходна потпуна измена медијске регулативе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2010.

Извор: Данас

Неопходна потпуна измена медијске регулативе


Београд - Одлука о усклађености Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању са Уставом Србије требало би да буде донета до краја марта, јер је оцена уставности овог акта предвиђена у плану рада Уставног суда за прво тромесечје 2010. године, каже за Данас Дејан Милић, портпарол Уставног суда Србије.

Представници новинарских удружења очекују да Закон буде проглашен неуставним, након чега би требало да уследи доношење новог закона, као и потпуна измена медијске регулативе у Србији. Примедбе се односе на забрану преноса оснивачких права медија, али и на одредбу којом се, уз новчану казну, предвиђа и гашење медија у случају нерегистрације у Агенцији за привредне регистре. Међу спорним одредбама је и висина казни, које би могле да утичу и на престанак рада медија.

Саговорници Данаса истичу и да су постојећи медијски закони међусобно неусклађени, као и да зависе од политичке воље. Светозар Раковић, генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС), каже за Данас да ово удружење очекује да ће поједине одредбе Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању бити оспорене пред Уставним судом.

- Откако је републички заштитник грађана Саша Јанковић иницирао оцену уставности пред Уставним судом, НУНС је тражио да се ова иницијатива разматра по убрзаној процедури, јер је то важно за медије и новинаре у Србији. Одређене одредбе не доприносе развоју система информисања у Србији и отежавају посао и положај медија и новинара - каже Раковић.

Он истиче да је једна од спорних одредби и то што је регистрација јавних гласила у Агенцији за привредне регистре лоше формулисана, јер, поред новчаних казни предвиђа и гашење медија, што се коси са принципима демократије.

- Лоше је дефинисана и одредба о забрани преноса оснивачких права медија, а то може различито да се тумачи. Није дефинисано ни само оснивачко право. Законодавац је одредбу објашњавао тиме да није реч о идеји забране промета, што је и супротно правилима тржишта, него о спречавању злоупотребе појединих власника медија да, услед различитих проблема, променом оснивача избегавају обавезе према држави или запосленима - објашњава Раковић.

Наш саговорник наглашава да очекује да Уставни суд спорне одредбе оцени неуставним, али уколико не буде тако, НУНС ће наставити да инсистира на измени комплетног медијског законодавства, јер је у сваком случају неопходно изменити и допунити постојећу регулативу, али и донети потпуно нове законе.

- Доношен је један по један закон, зависно од политичке воље у том тренутку, а неки од закона су међусобно неусклађени и контрадикторни, због чега је неопходна темељна промена медијских закона у Србији, без обзира на то каква буде одлука Уставног суда - напомиње Раковић.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије (УНС), каже за Данас да ће, уколико Уставни суд Србије уважи аргументе домаћих и америчких правних стручњака и прогласи неуставним већину одредби измењеног Закона о јавном информисању, УНС предложити израду потпуно новог Закона о јавног информисању.

Антрфиле : Жалићемо се до Стразбура

- Ако Уставни суд подржи спорна антиевропска решења, обратићемо се Европском суду за људска права у Стразбуру, опет уз помоћ наших стручњака и америчке адвокатске канцеларије Ковингтон и Берлинг, на основу чијих препорука и анализа смо и до сада критиковали закон - истиче Смајловићева.

И. Тошовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси