Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смеј се да те свет разуме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2009.

Извор: Вечерње новости

Смеј се да те свет разуме


НА свечаној церемонији која је уприличена у Галерији “Прогрес”, додељене су награде овогодишњим победницима престижног “Пјеровог” конкурса за најбољу карикатуру, који су традиционално, 42. пут организовале “Новости”. Награде је уручио генерални директор и главни уредник Компаније “Новости” Манојло Вукотић.

По одлуци жирија, у коме су ове године били академик Душан Ковачевић (председник), глумац Петар Краљ, сатиричар и афористичар Воја Жанетић, сликар Славољуб - Цаја Радојчић, и карикатуриста, прошлогодишњи победник Мухамед Ђерлек, у најужи избор ушле су 122 карикатуре, од 665 укупно пристиглих радова 169 аутора из Србије.

“Златни Пјер” (рад Небојше Митрића) и новчани износ награде од 100.000 динара, уручен је овогодишњем лауреату, Миланку Каличанину из Краљева, за рад карикатура без речи. Другопласираном, Николи Петкову из Црепаје, аутору карикатуре “Маске”, припао је “Сребрни Пјер” и 50.000 динара, а трећепласираном, Јовану Прокопљевићу из Београда, за карикатуру без речи није уручена бронзана плакета “Пјера” и 30.000 динара, зато што је тренутно у САД, па ће му бити додељени накнадно. Победнику такмичења у категорији најбоље карикатуре - портрета, Зорану Товирцу Тоцу из Земуна, аутору портрета Ивана Тасовца, директора БГФ, који носи наслов “Трилогија политичка - спортска - културна”, припала је плакета и 40.000 динара.

Занимљиво је да ове године сви победнички радови, како је у образложењу за награду истакао председник жирија Душан Ковачевић, имају универзалну, општу поруку. Она је увек значајнија од дневнополитичке, јер је јасна и човеку у Европи, на Новом Зеланду, Азији... а управо су њу српски карикатуристи довели до савршенства. Та чињеница “Пјерове” лауреате сврстава у ту категорију мајстора.

За сатиричара и афористичара Воју Жанетића, који је у име жирија прочитао образложење награда, добра карикатура оцењује се временом препознавања - што је бржа идентификација између онога који је цртао и оног који је гледа, и на кога се односи - то је карикатура боља.

- Очигледно је да се карикатура, као и новине, све мање бави локалним мукама и проблемима, што је добро. Јер, локални проблеми последица су оних глобалних, то је копча која данас повезује свет, и која као добру карикатуру издваја ону која има универзалну поруку.

- Све три награђене карикатуре су на изузетно актуелан и мајсторски нацртан начин испричале причу о судбини човека у данашњем свету. Универзалне су по поруци и по битности, поимању судбина у цивилизацији која се планетарно урушава - на неки начин су и опомена, и упозорење и вапај за разумом. Ове цртеже- карикатуре тешко је препричати, јер је њихова вредност управо у томе што се могу разумети не само у форми коју су аутори изнели на папиру, са вишеслојним тумачењима и значењима. Она је оригинална у својој аутентичности пера, а не у могућности вредности изговорене или препричане речи, записао је жири у образложењу за овогодишње награде.

Члан овогодишњег жирија био је и Петар Краљ, један од наших највећих глумаца, а он се декларисао и као велики љубитељ карикатуре.

- То је посебно, сведено, луцидно, духовито, сатирично и паметно промишљање о животу и људима. Обожавам карикатуру, поготову ону која се не тиче само одређеног локалитета, него је препознатљива и може да успостави комуникацију било где на свету. Управо због тога што је специфична, и велика као уметност, дивим се мајсторима који умеју да је раде - каже Петар Краљ.

Сликар Славољуб - Цаја Радојчић оцењује да је ове године било добрих и сензибилно изведених карикатура.

- За разлику од дигиталних, радови који су рађени руком многобројнији су, провокативнији и “убитачнији”, што ме посебно радује. Јер, знамо да су Пјер Крижанић и Зухо Џумхур били изузетни сликари, а карикатура је део тог корпуса. Познато је да је за карикатуру најважније бити вешт цртач, и кад су добро урађене, могу да буду као уметничка дела. Управо зато, сви утицајни светски месечници имају добре цртаче, и мислим да добар цртеж никада неће бити замењен линеарном анимацијом - машина нема откуцаје срца, што је много важно.

Прошлогодишњи лауреат “Пјерове” награде, карикатуриста Мухамед Ђерлек, истиче да је карикатуру, за коју је прошле године добио ово признање радио - 30 година.

- У тој карикатури било је сакупљено све моје искуство, знање, промишљање, тако да је тај рад био сублимат свега онога што сам годинама учио. И мада сам можда имао и значајније награде када је реч о међународним конкурсима у иностранству, “Пјер” је за мене најзначајније признање које сам добио, управо због чињенице да је Србија изнедрила плејаду сјајних карикатуриста који се рангирају и у свету - истиче Ђерлек.

Награђене карикатуре коментарисао је глумац Марко Живић, а отворена је и ретроспективна изложба досадашњих златних “Пјерова”.

КАЛИЧАНИН: СВЕТСКО ПРИЗНАЊЕ

Првонаграђени Миланко Каличанин на овогодишњи конкурс послао је седам радова, а “посрећило” му се са карикатуром коју је урадио последњу. Радосну вест добитнику “Златног Пјера” први је “дојавио” колега Горан Ћеличанин, а одмах потом и други прошлогодишњи лауреат Мухамед Ђерлек. - Срећан сам и задовољан јер је награда “Пјер” једно од најзначајнијих домаћих, али и светских признања - каже Каличанин - Обично кажу да су наши карикатуристи међу најбољима у свету, те је логично да награда има значај и у светским размерама.

ПЕТКОВ: СРЕБРНО - ЗЕЛЕНО


Никола Петков не крије да је искрено изненађен “Сребрним Пјером”, а радује га пре свега то што је - поред свеприсутне политике, коначно дошао ред и на, за све нас истински битне, еколошке теме. - Није ми било тешко да обрадим ту тему којом сам се, као становник Панчева који ужива у “благодетима” те “ваздушне бање”, њоме и раније често бавио - наводи Петков. - Желим да одам признање и колеги Каличанину који се овом темом позабавио као да је рођени Панчевац.

ТОВИРАЦ: ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ


Добитник плакете за портрет директора Београдске филхармоније, Зоран Товирац Тоцо, признаје да га је вест о награди изненадила и обрадовала, и додаје:

- За нас карикатуристе награда “Пјер” има посебан значај, а мени је велика част да сам је добио баш од овог жирија. Овај конкурс је био велики изазов за мене и искрено се надам да ће се карикатуре допасти господину Тасовцу и осталим насликанима, као и ширем аудиторијуму. Желео бих да се захвалим компанији “Вечерње новости” која истрајно негује нашу најстарију награду за карикатуру.

Р. Р. - М. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси