Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сеча у ХРТ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2009.

Извор: РТС

Сеча у ХРТ-у


Због лошег стања на јавној телевизији директор ХТВ Благо Маркота затражио смењивање главне уреднице Информативног програма Хловерке Новак-Срзић. Анкета међу новинарима ХТВ-а показала велико незадовољство програмом, руководством и међуљудским односима.

Директор Хрватске телевизије Благо Маркота затражио је на седници Програмског већа смењивање главне уреднице Информативног програма Хловерке Новак-Срзић због лошег стања на јавној телевизији.

Програмско веће ће о томе расправљати на седници 8. децембра, када ће се расправљати и о евентуалним сменама главног директора Хрватске радиотелевизије Вање Сутлића, као и директора ХТВ, Хрватског радија и директора музичке производње.

Подносећи извештај о разлозима незадовољства дела новинара Информативног програма ХТВ-а, Маркота је рекао да на основу анализа гледаности, маркетинга, изјашњавања запослених и перцепције других медија о ХТВ-у не постоји ниједан показатељ да ће се стање преокренути из негативног тренда.

Директор ХТВ Навео је да је анкета показала да су новинари незадовољни руководством, да је забележен пад гледаности, а да у другим медијима готово да нема позитивних текстова о ХТВ.
Маркота је казао да је Новак-Срзић против уреднице емисије "Dossier.hr" Ане Јелинић уместо смене најпре морала да тражи мишљење Етичког поверенства, предложивши директору ХРТ Вањи Сутлићу да покрене поступак утврђивања одговорности и Хловерке Новак-Срзић и Ане Јелинић.

Главна уредница Информативног програма због болести није била на данашњој седници.

Након недавне смене Ане Јелинић због емисије која је обрађивала тему корупције у Хрватској, водећи новинари те куће протестовали су против цензуре на ХРТ-у, тражећи од Програмског већа да се изјасни о бројним скандалима у јавном сервису.

На прошлој седници Већа директор ХРТ-а Вања Сутлић тражио је смењивање директора ХТВ Благе Маркоте, којег је оптужио за лоше стање у кући. Поједини чланови Већа оценили су да је реч о Сутлићевом покушају да пребаци одговорности на друге.

Иначе, представник удружења Партнерство за друштвени развој Мунир Подумњак предао је данас Већу више од 5.500 потписа петиције за разрешење Вање Сутлића и Хловерке Новак-Срзић.

Незадовољни програмом, руководством и међуљудским односима


Колико је велико незадовољство запослених у Информативном програму показује и њихова жеља да све ствари изнесу у јавност. Од њих 380, анкети, која је испитивала задовољство запослених, у једном се дану одазвало више од половине, а одговори "да" и "не" и резултати који из тога следе "показују да је ситуација неодржива".

Испитивању су се одазвала 194 запослених, од чега је било 8 неисправних анкета, па је у завршну обраду ушло њих 186 који су морали одговорити са "да" или "не" на четири питања. Резултати су поражавајући за Информативни програм и његово руководство.

Наиме, на питање "испуњава ли Информативни програм ХТВ-а, према вашем мишљењу, јавну функцију", 81,18 одсто новинара је одговорило - не! Њих 16,67 рекло је да, док је 2,15 посто било без одговора.

Још већи проценат негативних новинарских одговора био је на друго питање - "да ли сте задовољни квалитетом Информативног програма ХТВ-а". Чак њих 94,09 одсто одоворило је не, а 5,38 одсто - да. Без одговора их је било 0,54 одсто.

Исти проценат негативних одговора - 94,09 одсто био је и на питање - да ли сте задовољни радном климом и међуљудским односима у Информативном програму. На то питање одговорили су сви, а број оних који су задовољни износио је 5,91 одсто.

На последње, четврто питање - подржавате ли руководиоце Информативног програма ХТВ-а, њих 87,10 одсто одговорило је - не, док је само 9,14 одсто запосленика подржало своју главну уредницу Хловерку Новак-Срзић.

Конкуренција испред ХРТ-а

Што се тиче гледаности Информативног програм ХТВ-а сувопарним речником ХТВ бележи негативни тренд, РТЛ благи раст, а Нова ТВ озбиљни раст.

Оно што највише забрињава Маркоту и остале на ХТВ-у је велики пад гледаности у групи која обухваћа гледаоце од 18 до 49 година старости, јер ради се о циљаној групи која је најважнија оглашивачима.

"У тој групи смо 2007-2008. забележили озбиљан пад док је у истом сегменту озбиљно расла конкуренција." Актуелна година 2009. је због рецесије свима донела мањи приход од реклама, али ХТВ је и ту успео да буде гори од конкуренције и забележио је чак упола већи пад него што су имале конкурентске телевизије с националном концесијом, РТЛ и Нова ТВ, или како је то рекао Маркота: "Пали су сви, али ми смо пали превише".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси