Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Илегалци пробушили етар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2009.

Извор: Дневник

Илегалци пробушили етар


Борба против пиратерије и нелојалне конкуренције у електронским медијима почива највише на политичкој вољи власти, јер регулаторна тела постоје, али је њихова пресудна полуга – инспекцијски надзор, и даље под државном капом, закључак је јучерашње дебате одржане у Скупштини Војводине.

Координаторка АНЕМ-а Јасна Милановић наглашава да је од 173 илегалних емитера, регистрованих до априла, само 80 угашено. Она сматра да су РТС и станице локалне самоуправе нелојална конкуренција легалним електронским медијима, јер им је омогућено повлашћено пословање.

Адвокат и члан радне групе за редефинисање Закона о радиодифузији Слободан Кремењак рекао је да смо Законом о телекомуникацијама из 2003. добили независна регулаторна тела, али она имају органичен инспекцијски надзор и не могу да раде што треба: да плене и печатирају.

Због подељене надлежности РРА и Рател пребацују одговорност једни на друге. “Рател може снимити ситуацију, доставити допис, решење, а кад то треба извршити, онда нема ко да уради”, објашњава Кремењак.

Пропагандиста Владимир Чех подсећа на то да је пре пет дана, решењем Министарства трговине, формирана радна група за редефинисање Закона о радиодифузији како би се закрпиле његове рупе. Навео је и бројне примере неправилног прикривеног оглашавања, попут слика у слици, кајрона с огласима и разних производа који се рекламирају у кадру.

– Локалне медије угрожавају локални и национални пирати, а националне медије прошлост и садашњост. Дају се дозволе колико медија може да настане, а не да опстане. Нерешен је и статус кабловских оператера, јер ко хоће да се тако емитује, исто мора имати дозволу – тврди Чех.

Помоћник покрајинског секретара за привреду, саобраћај и телекомуникације Синиша Исаков истиче да је Рател окренут првенствено парама, дакле телефонији и Интернету. Поредећи пиратерију с “дивљањем” у градњи и превозу, Исаков наглаш ава да држава не препознаје медије као партнере у борби против пиратерије, већ као неког коме ће узети новац.

Занимљиво је да нови статут Војводине у овој области неће донети ништа ново. Секретару за информисање ће можда и бити поверено инспекцијско право, али ће оно у сваком тренутку моћи да се опозове с врха.

И. Михаљевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси