Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Багателна цена локалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2009.

Извор: Политика

Багателна цена локалних медија


Некада, пре две деценије, једна од најслушанијих локалних радио станица, из које је у међувремену настала и локална телевизија па је то сада РТВ Врњачка Бања, продаје се за 283.000 динара.


То је почетна цена, уз обавезу да будући власник уложи и нешто више од милион динара.

Јефтино се, дакле, продаје ова локална медијска кућа, а аукција је заказана за 11. децембар. Но, упркос багателној цени нема заинтересованих купаца, осим чаршијске приче да ће један од овдашњих бизнисмена, наводно ,,инвеститор” у једну странку ,,својима” купити и ову телевизију. Стога су многи сигурни да се неће поновити ситуација од пре две године, када је почетна цена РТВ ВРТ била двоструко већа, али је уз тадашње аукцијско надметање достигла износ од невероватних 191 милион динара.

Међутим, купац приватно предузеће ,,Морава превоз”, чији је власник Остоја Тегетлија, одмах је одустао. Лицитирао и отишао, ни прву рату није уплатио и зато се још пред надлежним судом води спор. Јер, сходно законским прописима, такво одустајање треба неозбиљног купца да кошта трећину од постигнуте цене.

Шта се сада на новој аукцији РТВ Врњачка Бања купцу нуди? Такорећи ништа од покретне и непокретне имовине, јер ова медијска кућа нема своју зграду, годинама је подстанар, опрема је прилично застарела, има вишка међу 46 запослених... Вредност је само у рејтингу слушаности и гледаности и у локалној фреквенцији коју поседује, а све то, према налазу стручњака Агенције за приватизацију, вреди око 30.000 евра.

Од Снежане Милићевић, директора врњачке телевизије и радија дознајемо да немају дугова, односно да су потраживања колико и дуговања, да запослени редовно примају плате. Међутим, симболична је њихова маркетиншка зарада на тржишту.

– Општина као оснивач ове фирме сваке године издваја 12 милиона динара и то је за буџет превише. Морамо смањивати трошкове, ето, на реду је отпуштање више од педесет радника из општинске управе тако да је приватизација телевизије неминовна.

Нека је купи ко год има новац – каже за ,,Политику” Зоран Сеизовић, председник врњачке општине.

Новинари, запослени у две редакције ове медијске куће, распитују се да ли постоји и какав је социјални програм, али сматрају да ,,цена није тако важна колико истинска намера будућег власника да фирма настави са радом и опстане”. Јер, баш у комшилуку, у Краљеву имају поучан пример.

Наиме, краљевачке ,,Ибарске новости”, односно регионална телевизија, радио и новине, продате су пре две године за 73 милиона динара. Била је то добра, висока цена, а фирму је купила Драгица Томић. Но, јавна је тајна да је то уистину, такође Остоја Тегетлија, власник аутопревозничког предузећа ,,Морава” из Врњачке Бање. Додуше, он је у овом случају уплатио прву рату па онда одустао. И, од стотину запослених сад је тамо 39, који 13 месеци нису примали плате.

Тако, је уз рђав ,,избор” купца, односно неуспешну приватизацију ова доскора регионална медијска кућа са високим рејтингом међу гледаоцима и слушаоцима доспела на руб пропасти и сада је пред стечајем.

М. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси