Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Језичка култура у електронским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2009.

Извор: Блиц

Језичка култура у електронским медијима


Предавање „Језичка култура у електронским медијима“ одржаће данас у 18 сати у Коларчевој задужбини мр Владо Ђукановић.


- И на радију и на телевизији одавно се десило оно што се на интернету десило одмах када се појавио - број оних који говоре или пишу измакао је свакој контроли. Све и да хоћемо нешто да контролишемо, не можемо, јер немамо довољно контролора. Ако нечему и успемо да наметнемо језичку контролу, врло брзо схватимо ону причу о зрну песка у пустињи, или капи воде у океану или о Земљи у васиони - каже Ђукановић.

Електронски медији су нам, сматра он, помогли да добијамо реалнији увид у не тако сјајно стање српског језика, а као једино и дугорочно решење види усмеравање језичких навика кроз образовање: од основне школе, преко средњих школа, до краја факултета.

- Једини начин да се поправи срамотна ситуација пред којом просветне власти затварају очи - да се језик у средњим школама уопште више не учи - јесте раздвајање наставе језика од наставе књижевности и у основним и у средњим школама како би се професори спречили да избегавају наставу језика. Додатни лек мора бити ревизија наставних планова и програма српског језика у складу са потребама 21. века - напомиње он.

М. Граф

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси