Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћурчија нови председник Друштва новинара Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2009.

Извор: РТВ, Танјуг

Ћурчија нови председник Друштва новинара Војводине


НОВИ САД - Изборна скупштина Друштва новинара Војводине изабрала је данас ново руководство. Скупштина Друштва новинара Војводине (ДНВ), које делује у оквиру Удружења новинара Србије (УНС), данас је тајним гласањем за новог председника ДНВ изабрала Предрага Ћурчију, новинара Радио Телевизије Војводине.

За Ћурчију је гласало 70 присутних представника актива ДНВ из редакција на подручју Покрајине, док је други кандидат Чедомир Кецо добио три гласа, док су два гласачка листића била неважећа.

Нови одбори

Изабран је нови Управни и Надзорни одбор тог новинарског друштва са укупно 702 члана и усвојен извештај о раду у протеклом периоду, а размотрени су кључни задаци нове управе, ДНВ-а и УНС-а, у погледу побољшања социјалног положаја новинара и статуса те професије.

Део ДНВ, предвођен председником Слободаном Јаковљевићем коме је пре два месеца истекао мандат, оспорио је протеклих дана легалност и легитимитет те изборне Скупштине ДНВ и затражио њено одлагање до доношења новог Статута о удружењима.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је Тањугу да је ова Скупштина ДНВ-а легална и легитимна јер је њу, како је прописима предвиђено, заказао Управни одбор ДНВ, још у октобру и то за овај дан.

Управни одбор се "из неког разлога предомислио" али је чињеница да је том органу истекао мандат и једино је имао надлежност да закаже Изборну скупштину, која је данас и одржана, рекао је Брајовић.

Он је казао да ово била најбројнија скупштина ДНВ откако оно постоји и нагласио да је први пут у својој историји друштво тајним гласањем изабрало своје руководство.

Управни одбор ДНВ-а је пре три дана прихватио и упутио на јавну расправу нови Статут Удружења "Друштво новинара Војводине" које би тиме, како је оценио Брајовић, било ван система УНС-а и представљало ново удружење новинара.

Досадашњи УО ДНВ одбацио одлуке Изборне скупштине

Досадашњи Управни одбор Друштва новинара Војводине (ДНВ) с председником ДНВ Слободаном Јаковљевићем, коме је пре два месеца истекао мандат, одбацио је данас одлуке Изборне скупштине ДНВ.

Како је истакнуто на седници Управног одбора, којој је присуствовало осам од укупно 15 чланова, тај орган наставља да припрема изборну скупштину ДНВ која би требало да буде одржана, највероватније, у јануару, када буде завршена јавна расправа о Статуту Удружења "Друштво новинара Војводине", чији је нацрт донет пре три дана.

Тај документ је, како су истакли, у складу са новим Законом о удружењима. Управни одбор ДНВ саопштио је да је "тзв. изборна скупштина ДНВ-а, коју УО ДНВ није заказао нити послао позиве, нелегално организована" и да "с обзиром на правну неутемељеност овог скупа" не може да прихвати никакву одлуку.

"На овај начин фалсификовани су и злоупотребљени сви предизборни поступци које је водио УО ДНВ, што је потврђено и убацивањем чланова УО ДНВ без њихове сагласности на изборне листе овог неформалног скупа", навео је досадашњи УО ДНВ. "Овај пучистички покушај УНС-а, Друштво новинара Војводине ничим не обавезује. Због озбиљних незаконитости које су пратиле ову 'изборну скупштину', УО ДНВ ће цео случај пријавити надлежним органима", најављено је у саопштењу.

Скупштина ДНВ, које делује у оквиру Удружења новинара Србије, данас је тајним гласањем изабрала Предрага Ћурчију, новинара Радио-телевизије Војводине, за новог председника ДНВ. На седници , којој је присуствовало 75 представника актива ДНВ из читаве покрајине, изабрани су и нови управни и надзорни одбор тог новинарског друштва.

Преузето са http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/drustvo/2009_11_28/vest_164914.jsp

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси