Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Годишњица рада РТС дигитал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2009.

Извор: РТС

Годишњица рада РТС дигитал


Обележена година дана рада експерименталног програма културе и уметности РТС дигитал. То је први и једини тематски дигитални програм културе и уметности у овом делу Европе.


У тренутку када је ТВ Београд обележавала 5 деценија постојања, 2008. године, са радом je започела Редакција дигиталног програма РТС-а.

Годину дана касније, 26.11.2009. године, обележавајући прву годишњицу РТС дигитала, могуће је сагледати резултате емитовања канала који се, према стручним истраживањима, развио у програм препознатљив не само по високој дефиницији пријема слике и тона, већ и по јасној конципираности програмског профила и дефинисаним кванитативним и квалитативним показатељима.

За 365 дана емитовано је више од 9000 сати програма, при чему је акценат стављен на програмске садржаје у новој, дигиталној технологији, формату слике 16:9 и са стерео тоном.

Основу програмске понуде РТС дигитала од 70 одсто укупно емитованог садржаја представљају врхунски музички програми домаће и стране продукције.

Избор страног програма састављен је од квалитетних концерата најпознатијих светских симфонијских оркестара, посебно Берлинске филхармоније, са великим диригентима, међу којима су и Клаудио Абадо, Данијел Барембум, Стефано Дудамел, Сеиђи Озава, Зубин Мехта.

Посебну пажњу гледалаца привукао је и циклус Европа концерата, снимљених у највећим европским градовима, али и програмске целине у оквиру којих су емитоване опере, балети, концерти џез великана, као и играно-документарни програми о животима великих музичких уметника и настанку њихових ремек-дела.

Од 2008. године, скоро сви снимци концерата настали у продукцији Музичке редакције РТС-а реализовани су у формату слике 16:9 и са стерео тоном, при чему се на РТС дигитал нарочито инсистирало на директним укључењима, јер су на тај начин гледаоци имали прилику да уживају у врхунској слици и тону.

Пратили смо тако концерте Симфонијског оркестра и хора РТС-а, нашег Биг бенда, али и оркестра Чешког радија, Пекиншког симфонијског оркестра, отварање Бемуса и Београдског џез фестивала, све концерте Гитар арт фестивала, а пред нама су и концерти нове сезоне наших ансамбала, Чело феста, Трибине композитора.

Развој дигиталног канала значајан за културу Србије


Уредници РТС дигитала су гледаоцима понудили и део програмског богатства из документације ТВ Београд.

Културно благо стварано током деценија у домаћој продукцији - емисије врхунског квалитета из области културе, документаристике, образовног, драмског, дечијег и филмског програма нашле су се у већем делу програмских садржаја које је РТС дигитал емитовао 24 сата дневно.

Серијали о културно-историјским споменицима од светског значаја, о нашој уметничкој баштини, разговори са књижевницима, ликовним уметницима и филмским ствараоцима подсећали су на чињеницу да су култура и уметност значајан и неодвојиви део свакодневног живота, да живимо са њима, што је и основна идејна поставка програма РТС дигитал.

И док је презентовао телевизијско благо из архиве ТВ Београд, РТС дигитал се укључивао и у најсавременије светске токове емитовањем квалитетних страних документарних ТВ програма - Приче са дворова, У потрази за Шекспиром, Живот славних, Богатства цивилизације, Најлепша места светске баштине, Авантуре фотографије, Историја џеза, Биографије познатих, Архитектура...
Такође, емитовани су и пажљиво одабрани уметнички филмови француске и руске продукције, пре свега циклус филмова прослављеног редитеља Карена Шахназарова.

РТС дигитал је овог пролећа указао и на то да смо и сами спремни да пратимо свет - поводом обележавања десет година од бомбардовања и рушења Авалског торња, створена је прва емисија у продукцији Редакције дигиталног програма - „Феникс на Авали", у формату слике 16:9 и са стерео тоном, која представља тек почетак наше продукције.

Уредници РТС дигитал развој овог канала виде и као процес чији је циљ реализација садржаја од свеобухватног значаја за нашу културу.

Емисија које ће у технолошком смислу представљати темељ новог - дигиталног доба, а у садржајном - континуитет са 50 година ствараним квалитетом.

Приоритет квалитет дигиталног програма

Гостујући у Јутарњем Дневнику, уредница дигиталног канала Татјана Ћитић рекла је да су остварени сви циљеви у првих годину дана рада што се тиче дигитализације и првог експерименталног целодневног програма културе и уметности.

Уредница дигиталног програма каже да приоритет није праћење гледаности, већ кавлитет порграма, и да је, према њеним речима, у том смислу постигнут успех.

"Мислим да смо у ових годину дана успели да термин дигитална телевизија уђе у сваки дом у Србији. То је тек почетак, о томе ћемо све више говорити у наредне две и по године до када је планиран коначни прелазак на дигитално емитовање", објаснила је Ћитићева.

Уредница РТС дигитал је навела да је дигитални програм доступнији путем кабла, а што се тиче предајника и даље се емитује само преко два предајника што ће остати и у наредном периоду, и додала податак да је тренутно преко 15 одсто гледаоца у Србији покривено дигиталним програмом.

Ћитићева је подсетила да је према Стратегији државе за прелазак на дигитално емитовање програма, који је Влада усвојила у јулу месецу, планирано да се грађанима Србије додели субвенција од 25 евра, на првом месту социјално угроженим домаћинствима, али и онима који редовно плаћају ТВ претплату, а приоритет имају они који нису на каблу.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси