Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крагујевац против приватизације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2009.

Извор: Данас

Крагујевац против приватизације


Град Крагујевац, оснивач Радио-телевизије Крагујевац (РТК), званично се изјаснио за обуставу поступка приватизације те медијске куће.


Овдашња градска управа дала је пуну подршку иницијативи локалних и регионалних електронских медија, чији су оснивачи локалне самоуправе, за обуставу поступка приватизације према постојећем законском моделу.

Ово тим пре што је постојећи модел приватизације, сматрају у Крагујевцу и многим другим локалним заједницама, погубно утицао на медијску сцену Србије, јер је „већина приватизованих медија престала да постоји, или је значајно смањила информативни програм чиме је у великој мери урушен деценијама изграђивани систем информисања у унутрашњости земље“.

Агенција за приватизацију недавно је затражила да се локалне самоуправе изјасне „о потреби наставка или обуставе поступка приватизације локалних и регионалних медија чији су оснивачи“.

Председник Скупштине града Крагујевца Саша Миленић каже да овдашња локална самоуправа и даље чврсто подржава иницијативе да се у Србији, поред националног, формирају и регионални медијски јавни сервиси, те да та идеја има подршку свих делова Србије.

- Све више се говори и о потенцијалним изворима финансирања регионалних јавних сервиса. Ове медијске куће могле би, попут покрајинског јавног сервиса Војводине, да добијају проценат претплате коју грађани Србије плаћају националном јавном сервису. У том случају, запослени у тим медијима не би били под утицајем власника и оснивача, а приоритет би им био заштита интереса јавности - сматра Миленић.

З. Р.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси