Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда за животно дело Дејвиду Фросту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2009.

Извор: РТС

Награда за животно дело Дејвиду Фросту


Легендарни британски новинар Дејвид Фрост добитник је награде за животно дело коју додељује Међународна академија за телевизијске уметности и науке.


У каријери дугој готово пет деценија интервјуисао је седам британских премијера, као и седам америчких председника.

Британски телевизијски новинар Дејвид Фрост добиће награду за целокупну каријеру на 37. годишњој додели Међународних Еми награда, на вечерашњој церемонији у њујоршком хотелу „Хилтон".

Фрост је увео политичку сатиру на ТВ, али је поље рада проширио и на знатно озбиљније садржаје, као што су интервјуи са бившим председником САД Ричардом Никсоном и другим јавним личностима.

Награду ће Фросту уручити друга телевизијска легенда, америчка ТВ новинарка Барбара Волтерс.

Фрост (70) се прославио с обе стране Атлантика сатиричним програмом "That Was The Week That Was" у којем се подсмевао политичком естаблишменту, а касније се окренуо озбиљнијим програмима базираним на интервјуима.

Познат је по томе што је од 1964. интервјуисао седам британских премијера, као и седам америчких председника, између 1969. и 2008.

Од 2006. године ради за програм на енглеском језику телевизије „Ал Џазира". Његова емисија зове се „Фрост по свету" (Frost Over the World) и емитује се једном недељно.

Међународна академија за телевизијске уметности и науке доделиће награде у десет категорија, програмима насталим изван САД. Ове година има 41 номинација из 17 земаља.

Серија интервјуа које је Фрост направио са Никсоном 1977. године кулминирала је признањем тада већ бившег председника САД да је био упознат са детаљима афере Вотергејт.

Писац Питер Морган је, по узору на те интервјуе, написао драму „Фрост/Никсон" која је премијерно изведена 2006. године у Лондону.

Две године касније, амерички редитељ Рон Хауард снимио је филм базиран на тој драми, са Мајклом Шином (Фрост) и Френком Ланђелом (Никсон) у насловним улогама.

„Фрост/Никсон" је био номинован за Оскара у пет категорија, између осталог и за најбољи филм.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси