Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко гаси лесковачке телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2009.

Извор: Политика

Ко гаси лесковачке телевизије


Лесковац – Пет локалних телевизија у Лесковцу (ТВ Лесковац, ТВ К1, ТВ Клисура, ТВ 4С, ТВ Студио МТ, као и ТВ Власотинце) у петак увече је без претходне најаве искључено из кабловског система СББ.

Ова одлука највећег кабловског оператора у овом крају наишла је на велико огорчење не само искључених телевизија, већ и гледаоца. Јавности су се обратили и челни људи локалних телевизија који напомињу да није у питању никаква техничка грешка, већ самовоља монополског система СББ.

– О овоме ћемо информисати и Републички штаб за борбу против пандемије грипа, јер смо у немогућности да правовремено информишемо све грађане, истиче Владица Јовановић, власник и директор ТВ Лесковац.Како за „Политику” каже Наташа Ђорђевић, заменик директора и главни и одговорни уредник ТВ Лесковац, челници локалних телевизија већ данима наилазе на затворена врата у покушају да се проблем реши. Директорка Пословне јединице СББ-а у Лесковцу Лепосава Ристић је и раније упућивала на управу у Београду.

– Колико смо упознати, ниједна телевизија не плаћа кабловском оператору за подручје на којем има дозволу за емитовање програма. Нишке телевизије не плаћају ни у Нишу, нити у Лесковцу где иду преко кабловског система. Ни у једном граду у Србији није се десило овако нешто. Локалне телевизије у Лесковцу имају дозволу РРА за емитовање програма на овом подручју. Мислим да неко хоће да угаси лесковачке локалне телевизије, каже огорчено Наташа Ђорђевић.

До искључења је дошло због тога што локалне телевизије нису прихватиле предлог уговора СББ-а да плаћају месечно по 500 евра, плус ПДВ, уз клаузулу да ова цена може да се мења.

– Незванично се чуло да је СББ спреман да смањи цену на 300 евра месечно, али о томе „немамо ниједан папир”. Ми желимо исти третман за све телевизије. У овој ситуацији не можемо да планирамо програм, нити да продајемо термине, јада се наша саговорница.Реаговао је и градоначелник Лесковца Слободан Коцић у чијем се саопштењу истиче да услуге СББ-а на овом подручју користи скоро три четвртине грађана који су сада ускраћени за правовремене информације о свим активностима локалне заједнице.

– С обзиром на то да грађани Лесковца годинама користе услуге СББ-а, заједничке антене су давно уклоњене са зграда, тако да програме локалних телевизија не могу да прате ни преко сигнала из етра. С обзиром на праксу у Србији да телевизије са дозволом РРА не плаћају накнаду за емитовање у кабловском систему на подручју за које имају дозволу, остаје нејасно да ли СББ има право на једнострану одлуку коју је донео, истиче се у саопштењу првог човека Лесковца.

У саопштењу које смо јуче добили од Тање Татомировић, пи-ар менаџера СББ-а, истиче се да није реч ни о каквој самовољи, већ о томе да представници локалних телевизија нису прихватили понуђене уговоре о пословно-техничкој сарадњи. Програми лесковачких телевизија годинама су емитовани без икакве надокнаде кабловском оператору. Пре годину дана је била најављена даља сарадња на тржишним принципима, имајући у виду да су све ове телевизије у приватном власништву.

СББ је понудио свим локалним телевизијама уговор по којем месечно треба да плаћају 500 евра у динарској противвредности, али је та цена њима била неприхватљива. Желећи да им изађе у сусрет, СББ је снизио цену на 300 евра, али лесковачке телевизије нису ни њу прихватиле.

Антрфиле : Место само за три ТВ станице

Пред јуче најављени разговор са представницима свих искључених телевизија на њихов захтев, Душан Радосављевић, директор СББ-а за централну и јужну Србију, изјавио је за наш лист да неће одступити од начела пословања по закону и тржишним принципима. Он подсећа да се ради о приватним комерцијалним телевизијама и да државни органи захтевају само један канал који се редистрибуира у кабловској мрежи, а то је јавни сервис. СББ у Лесковцу има капацитет за три ТВ станице, а ствар је договора које ће то станице бити.

Милан Момчиловић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси