Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сутра сахрана патријарха Павла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2009.

Извор: РТС

Сутра сахрана патријарха Павла


Према сопственој жељи, патријарх Павле биће сахрањен у четвртак 19. новембра у 13 часова, у манастиру Раковица поред цркве светих архангела Михала и Гаврила.


Након састанка Одбора за сахрану, који је одржан у среду, саопштени су детаљи сахране српског патријарха Павла, траса којом ће се кретати поворка и време одражавања опела на платоу испред Храма светог Саве.Како је саопштено, на дан сахране поворка са телом патријарха из Саборне цркве кретаће се улицама Кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, затим преко Зеленог венца, Призренском до Теразија, Краља Милана до Славије, па до Булевара ослобођења и Крушедолске улице, где се износи ковчег и преноси до Храма светог Саве.

Најављено је и да ће се код Теразијске чесме колона зауставити како би се обавио кратак помен, након чега ће поворка наставити према Храму.Опело, на платоу испред Храма светог Саве, одржаће се у 11 часова, а по завршеном опелу поворка ће се кретати преко Аутокоманде, Трошарине, Црнотравске и Борске улице, Улице Мишка Крањца, патријарха Димитрија, до манастира Раковица, где ће патријарх бити сахрањен око 13 сати.

Према речима епископа бачког Иринеја, опроштајну беседу у име СПЦ одржаће митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Поред њега, у име читаве православне цркве у свету говориће васељенски патријарх Вартоломеј.

Епископ Иринеј је подсетио да ће опелу и сахрани патријарха Павла присуствовати поглавар Албанске православне цркве Анастасиос и митрополит Православне цркве чешких земаља и Словачке Христофор.

Епископ бачки је рекао да су и остале превославне цркве најавиле високо рангиране делегације, а посебно је значајна делегација Руске православне цркве, коју ће, уместо патријарха Кирила, који је из здравствених разлога спречен да присуствује, предводити стални члан Светог синода у Москви, митрополит Минска и егзарх Белорусије Филарет.

Епископ Иринеј очекује и долазак високе делегације Римокатоличке цркве са отприлике 20 чланова.Дан жалости у БеоградуРимокатолички поглавар папа Бенедикт XVI одредио је кардинала Анђела Содана, деканa Кардиналског колегија за свог представника на сахрани патријарха Павла, саопштила је Апостолска нунцијатура у Србији.Патријарх московски и целе Русије Кирил упутио је митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, СПЦ и верницима саучешће поводом смрти патријарха Павла, објављено је на сајту Руске православне цркве.

Градоначелник Драган Ђилас прогласио је дан сахране патријарха српског Павла, 19. новембар, за дан жалости у Београду.

Према Закону о обележавању Дана жалости, заставе Србије биће спуштене на половину јарбола, а организације које имају музичко-сценске програме и радио-дизуфне организације дужне су да своје садржаје прилагоде дану жалости.

Из МУП-а се апелује на гарађане да избегавају да се тог дана возе аутомибилима јер ће осим предвиђене трасе и околне улице служити пешацима да стигну до Храма светог Саве.

Најављено је и да ће полиција свима који буду дошли из Републике Српске, Црне Горе и Македоније бити на услузи да им помогне да што лакше стигну до одредишта.

Више на http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси