Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реприза за мандат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2009.

Извор: Вечерње новости

Реприза за мандат


Новинарска удружења, по други пут, предложила су своје кандидате за чланове Савета Републичке радиодифузне агенције
.

Када кандидатуре Гордане Суше, коју је предложио НУНС и представника УНС Бранка Жујовића потврди скупштински Одбор за културу и информисање, посланици ће одлучити ко ће од њих двоје добити шестогодишњи мандат у овом регулаторном телу.

Гордана Суша је нови-стари кандидат. Недавно је добила 120 гласова посланика и недостајало јој је шест да буде изабрана. Противкандидат био јој је Милан Бечејић.

Тада се у Скупштини могло чути да Суша није изабрана због забуне у владајућој коалицији. Према незваничним информацијама, Г17 плус је од почетка подржавао Сушу, а ДС Бечејића. Онда је договорено да се гласа за Сушу, што су учинили сви осим СПС.

Како је пропао избор, чија процедура је започела пре скоро годину дана, Одбор за културу и информисање дао је рок од две недеље да новинарска удружења предложе нову листу кандидата. Тада је председница Одбора Весна Марјановић рекла да исти не могу поново да се кандидују. У среду смо чули другачије објашњење.

- Не значи да стари кандидати не могу поново да се кандидују, већ листа мора да буде нова. Чим је на њој једно ново име, то значи да листа није иста као стара - каже Весна Марјановић.

Према овом објашњењу, да се и Бечејић поново кандидовао, листа не би могла да буде прихваћена.

Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, каже да, анализирајући Закон о радиодифузији нигде није пронашао ограничење да неко не може да буде два пута кандидован.

- Ко ће бити кандидат, а ко изабран није наш посао. Ми смо само службеници Скупштине, која нас бира. И наравно, чекамо да добијемо нове чланове, јер најбоље је када Савет ради у пуном саставу - јасан је Караџић.

Кад добију чланове Савета РРА из редова новинарских удружења и невладиног сектора, доћи ће време да се бирају и нови представници цркве, Војводине и универзитета, јер владики Порфирију, Горану Караџићу и Светозару Стојановићу мандати истичу у фебруару следеће године.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси