Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Славољуб Качаревић пуштен из затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2009.

Извор: Политика

Славољуб Качаревић пуштен из затвора


Новинар Славољуб Качаревић, уредник онлајн „Балкан магазина”, изашао је јуче касно после подне из притвора Окружног затвора у Београду.

Истражни судија је јуче пре подне, уз сагласност јавног тужиоца, донео решење о укидању притвора Качаревићу, након што је саслушао три сведока.

Бивши главни уредник „Гласа јавности” је стигао кући јуче око 18 часова. За наш лист је кратко изјавио:

– Добро сам, здрав сам, али сам доста збуњен и морам да дођем к себи. Не жилим вам то искуство, али није свеједно бити у притвору.На питање да ли је упознат са чињеницом да је његову одбрану са слободе подржало 543 новинара, Качаревић је рекао:

– Чуо сам, то ми је веома драго, нисам очекивао толику солидарност колега, усхићен сам и просто не знам шта да кажем.

Ивана Рамић, портпарол Окружног суда у Београду, рекла је да је Качаревићу притвор до 30 дана био одређен само по једном законском основу  – због опасности да би могао утицати на сведоке.

– Овај основ за одређивање притвора је „отпао” чим су сведоци саслушани, а то је било могуће и без присуства адвоката, који су од јуче у штрајку, уз сагласност странака у поступку. Качаревић ће се у овом поступку бранити са слободе – објаснила је Ивана Рамић, портпарол Окружног суда у Београду.

Качаревић је провео је у притвору 13 дана, пошто је ухапшен 28. октобра због сумње да је са Радисавом Родићем, власником листова „Курир” и „Глас јавности” злоупотребио службени положај.

Истрага против њих покренута је због сумње да су, у својству власника односно директора предузећа „Манами” током 2001. године прибавили противправну имовинску корист на штету Комерцијалне банке.

Радисав Родић остаје у притвору, који му је одређен по три основа – због опасности од бекства, опасности од утицаја на сведоке и бојазни да би могао да понови кривично дело.

Удружење новинара Србије водило је акцију за пуштање и одбрану са слободе колеге Качаревића. Чак 543 новинара, из више редакција, потписало је за неколико дана петицију УНС-а којом се тражи да се Качаревић брани са слободе и да му се од надлежних државних органа достави документација неопходна за одбрану.

Међу потписницима петиције су и главни и одговорни уредници и угледни новинари из скоро свих медија у Србији, а велики број потписника је из листа „Политика”.

Качаревић је раније био и уредник „Политике” и недељника „Интервју”, а затим главни и одговорни уредник „Гласа јавности”. Члан је Управе и Извршног одбора Удружења новинара Србије.

Независно удружење новинара Србије саопштило је јуче да поздравља одлуку истражног судије.

А. Петровић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси