Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоће сервис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 11. 2009.

Извор: Вечерње новости

Хоће сервис


Представници више регионалних и градских ТВ кућа из Србије затражили су брзу трансформацију у регионалне јавне сервисе.


Иако је две године протекло од подношења званичне ”Крагујевачке иницијативе” о промени статуса локалних ТВ станица, са неуспешним приватизацијама се наставило, а будућност неприватизованих електронских медија је неизвестан, истакнуто је у разговору са представницима Министарства културе јуче у Градској кући у Нишу.

- Љути смо на законодавца јер се упорно игнорише воља грађана, а само у Нишу се 35.000 људи петицијом изјаснило за оснивање регионалног јавног сервиса - истиче Славиша Поповић, директор Нишке телевизије.

- Организовали смо се у ”Крагујевачку иницијативу”, али је резултат нашег рада, изгледа, био да Београд добије свој сервис (Студио Б) путем Закона о главном граду, а да на то имају право и мањине, док за себе нисмо успели да изборимо жељени статус.

Јована Маровић, директорка РТВ Крагујевац подсећа да се противници иницијативе за трансформацију служе аргументима да такви сервиси не постоје, иако ”има више земаља ЕУ (Словенија, Холандија)”.

Она подсећа да су неопходне измене Закона о приватизацији и Закона о јавном информисању, како би се реализовала измена статуса. Истраживања, додаје Јована Маровић, недвосмислено показују да је у терминима када се приказује информативни програм, ова телевизија најгледанија.

- Показало се да су чак приватне телевизије под јачим политичким утицајем, него станице под окриљем локалне самоуправе - сматра Невена Симендић, директорка РТВ Панчево.

- Чак и када би било воље, РТС не може да адекватно покрије све интересе гледалаца у региону.

Антрфиле :

Поштоваћемо вољу већине


Наташа Лесандрић, помоћник министра културе задужена за медије каже да је радна група за измену Закона о радиодифузији свесна лоших примера приватизације и да ће се кроз истраживања на терену видети шта народ мисли о формирању регионалних јавних сервиса. Држава ће, према њеним речима, испоштовати оцену већине.

С. Бабовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси