Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ”Истина” само за пунолетне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2009.

Извор: Вечерње новости

”Истина” само за пунолетне


Ударне термине националних телевизија, почетком јесење сезоне, заузели су "ријалити" програми, а са њима екране су преплавиле псовке, увреде, физички напади.

Захваљујући "Великом Брату", "Тренутку истине" и сличним емисијама, телевизија је постала доступна свима који су склони егзибиционизму, претеривању, испадима...РепублиЧка радиодифузна агенција опомиње емитере, али се они, очигледно, не узбуђују много, јер се пиплметри усијају током ових програма, а уз то иде и већи профит.

Такође, нико није изгубио дозволу због неприкладног програма.

- Свакодневно смо на вези са националним телевизијама. Реагујемо и упозоравамо када приметимо да крше кодекс понашања емитера или Закон о радиодифузији - каже за "Новости" Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

На емисију "Тренутак истине", у којој се чула прича жене коју је очух годинама силовао, реаговала је јавност, али случај још није закључен.

Караџић каже да ће на следећој седници РРА разматрати хоће ли Пинк бити кажњен, а дотад је емисија померена за каснији термин.

На адресу РРА стално стижу притужбе, које се подносе лично, али се не игноришу ни анонимне. Агенција је досад, углавном, реаговала на прекршаје у време предизборних кампања.

Казне за емитере су - интерна опомена, јавна опомена, привремено, па тек онда трајно одузимање дозволе.

Телевизије, углавном, кад се у јавности "подигне прашина", реагују пре него што стигне казна РРА. Тако је својевремено било са и "Америчким рвањем" на ТВ Фоксу, па је та емисија добила каснији термин, без поподневне репризе.

- Програмски колегијум води рачуна о томе шта се емитује и за који узраст је програм прикладан. Поштујемо и увек обележавамо старосну границу - објашњава Слађана Пауновић, пиар менаџер Фокса.

- За неке садржаје, попут филмова, препоруке о старосној граници дају већ дистрибутери, од којих их купујемо.И на Пинку кажу да доследно обележавају старосне границе.

- Самоиницијативно смо одлучили да "Тренутак истине" буде за гледаоце старије од 18 година, иако је у земљама окружења, на пример у Хрватској, граница 14 година - наглашава Војтеховски.

Ријалити шоу "Фарма", на истој националној телевизији, ризница је псовки, а емитује се у различитим дневним и вечерњим терминима. Војтеховски каже како се у монтираним емисијама псовке цензуришу.

- Може да се догоди да псовка оде уколико је живи програм, јер је технички немогуће цензурисати. Један од цензурисаних делова "Фарме" био је када су учесници самоиницијативно заклали ћурку. Због тога су кажњени и опоменути. А конфликти у ријалити програмима се дешавају - сматра Војтеховски.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси