Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Родић у притвору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2009.

Извор: Вечерње новости

Родић у притвору


Радисав Родић, власник дневних листова „Курир" и „Глас јавности", као и недељника „Гром" и „Стил", приведен је синоћ око 19 сати на информативни разговор у Службу за борбу против организованог криминала МУП Србије, где му је неколико сати касније донето решење о полицијском задржавању од 48 сати.

Током саслушања Родићу је позлило и пребачен је у затворску болницу.Према речима адвоката Саве Анђелковића, једног од Родићевих бранилаца, решењем је практично потврђено да је Родић - ухапшен.

Како је нагласио, после саслушања у СБПОК биће предат истражном судији београдског Окружног суда, који ће након испитивања одлучити има ли основа да против њега покрене истрагу.

- Засад не знамо шта му се ставља на терет - казао је Анђелковић.

- Више информација имаћемо кад буде окончано испитивање у полицији.

Налог за привођење издало је београдско Окружно тужилаштво.Раде Јеринић, главни уредник „Курира", изјавио је јуче за „Новости" да је Родић приведен док је са пријатељима седео у ресторану „Спорт".

- Пришла су му тројица припадника СБПОК - казао је Јеринић, који је био у Родићевом друштву.

 - Представили су се, а затим одвели у зграду Палате федерације, где је одмах отишао и његов адвокат Александар Петровић.

Родић се одређени период није појављивао у згради у Влајковићевој, где су редакције његових листова, јер је био на опоравку.Против

Родића је Прво општинско тужилаштво из Београда 18. септембра поднело захтев за спровођење истраге по кривичној пријави Пореске полиције. На терет му се стављало да је утајио више од 203 милиона динара пореза.

 Према наводима захтева, сумња се да је Родић избегао плаћање пореза на промет предмета од 115,3 милиона динара и пореза на доходак грађана од 88 милиона динара. По овом захтеву у Првом суду је за 25. новембар заказано саслушање Родића.

Недељу дана по подношењу захтева Првом суду, уследио је нови, али овог пута Окружном суду, због сумње да је злоупотребио службени положај.

Поред Родића, за исто дело сумњиче се и Векомир Јоксимовић и Снежана Јеринић. Према тврдњама Окружног тужилаштва сум-ња се да су лажном документацијом подигли кредит од „Комерцијалне банке" од 22 милиона динара, који касније није враћен банци.

Антрфиле :

Три милијарде дуга


Предузећа у власништву Радисава Родића и његове породице су у дуговима „до гуше". Пет фирми већ годинама има блокиран рачун, а повериоци од њих потражују више од три милијарде динара!

Само предузеће „Ронако" д.о.о директора Радисава Родића на име пореза, судских решења и разним повериоцима дугује око две милијарде динара.

„АБЦ компани", чији је директор Вукадин Родић, дугује више од 630 милиона динара. Слично је и са „Курир нетом" који од јуна 2008. године дугује више од 25 милиона динара.

„Курир инфо", чији је директор Првослав Дробњак, већ две и по године је у принудној наплати, а за судска решења дугује више од три милиона динара. Ту треба додати и дуговања држави на име пореза од 203 милиона динара, због чега је и покренута судска истрага. Ј

ош 2005. године тадашњи директор Пореске управе Владимир Илић оптужио је Родића да његове фирме за порез дугују 530 милиона динара. Он је тада рекао да је укупан дуг српских пореских обвезника износио 880 милиона динара од чега је 60 одсто дугује само Родић.

Због дугова, пореска полиција је половином септембра и ушла у просторије „Курира" и „Гласа Јавносги". Инспектори су данима проверавали документацију, коју су 26. септембра и однели.

Е. В. Н.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси