Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Село, а има новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2009.

Извор: Курир

Село, а има новине


У малој просторији која се наслања на шталу налази се редакција јединог српског сеоског магазина - Забрешких новина.

У њој уз помоћ пет писаћих машина и једног зарђалог лењира Момчило Срећковић Моци, главни и одговорни уредник, свакога месеца „запиње“ да настави 70 година дугу традицију забрешких писаних вести.

Тек понека девојка или надарени момак из села буду привучени идејом да пишу за часопис и притекну у помоћ овом старом мајстору, који уместо плате своје раднике награђује знањем.

Упркос бројним новчаним проблемима и без икакве подршке града и Министарства културе, овај јединствени лист и даље опстаје.Редакција јединог сеоског листа у Србији налази се у селу Забрежје код Обреновца, у Срећковићем дворишту, одмах поред штале и занатске радионице.

Моци и сам каже да подједнако ужива док обавља пољопривредне послове и док у својој канцеларији ствара нови број свог часописа.

- Мој радни дан изгледа овако: осам сати обављам пољопривредне послове, осам сати се бавим новинарством и, наравно, осам сати спавам. Поносан сам када видим да мештани Забрежја просто обожавају наше новине.

Рубрике попут времеплова, медицине, пољопривреде, сеоске анегдоте и спорта право су освежење за локално становништво које је овде провело цео живот.

Нажалост, град и Министарство немају слуха за потребе наше заједнице и не желе да нас финансијски помогну. Осим скромних донација општине и неколико добротвора, немамо никакав извор прихода, пошто наш лист делимо бесплатно - прича Момчило.

Он додаје да новине штампа у најјефтинијим штампаријама по Србији и да су му за тираж од 1.000 комада потребне 23.000 динара.

- Куцање текстова на писаћим машинама, сликање примитивним фотоапаратима и уређивање страна лењиром тежак су, али са друге стране једини начин да Забрешке новине наставе своју традицију - истиче уредник

Забрешких новина, које повремено промене назив у Забрешке вести.

- Порезници траже да се лист продаје како би наплатили ПДВ, али га Удружење мештана села и поред тога растура бесплатно. Када нас забране, ми штампамо часопис под називом Забрешке вести - објашњава Момчило Срећковић.

Он је уједно је и највећи познавалац богате историје свог села. Творац јединствених летописа овог места, руком показује на читаву брижно сакупљану архиву која реконструише важне догађаје који су се кроз векове одигравали у његовом комшилуку.

- Новинарство и писање су моја окупација од ране младости. Када сам због породице одлучио да се повучем на своје сеоско имање и одатле покушам да створим нешто за своје драге суграђане, нисам ни сумњао да ће бити овако тешко.

Називају ме квазиновинаром и траже сваки могућ начин да Забрешке новине забране и обуставе - истиче наш саговорник.

Антрфиле :

Дописник београдских медија


Уредник се радо присећа дана када је, шездесетих година прошлог века, радио као дописник Вечерњих новости и Борбе из Обреновца, као и срећних времена када је са Зораном Модлијем, Иваном Бекјаревим и још неколицином ентузијаста био један од покретача радија Студио Б.

За сарадњу са овом радио-станицом 1978. године добио је плакету коју му је лично уручио наш легендарни писац Душко Радовић.

С. Ж. - М. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси