Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У част оца српског новинарства обележена годишњица рођења Димитрија Давидовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2009.

Извор: Правда

У част оца српског новинарства обележена годишњица рођења Димитрија Давидовића


У свечаној сали СО Савски Венац јуче је обележено 220 година од рођења Димитрија Давидовића, родоначелника српског новинарства, оснивача и уредника првог информативног гласила у нас „Новина Серпских", дипломате и писца првог српског Устава познатијег као „Сретењски Устав".


На скупу у организацији УНС-а и Одбора за обележавање 220 година од рођења Димитрија Давидовића, промовисана је и књига „Димитрије Давидовић - наш савременик" у издању „Службеног гласника", а приказан је и инсерт из документарног филма РТСа о животу пионира нашег журнализма.

Поздрављајући присутне, председник Одбора за обележавање рођења Димитрија Давидовића, новинар и председник Фонда Рибникар, Дарко Рибникар осврнуо се на историјску улогу „оца српског новинарства".

- Димитрије Давидовић није био сами први новинар и уредник у Србији. већ и писац „Историје Срба".

Увек је деловао у складу са најсавременијим новинарским кодексима свог времена, а и данас може бити узор готово свима у новинарској бранши - истакао је Рибникар.

Председник СО Савски Венац, Бранислав Белић, у име домаћша скупа обећао је да ће врло брзо бити покренута иницијатива за оснивање музеја новинарства на територији Савског Венца, као и да ће једна од улица у овој општини понети име Димитрија Давидовића.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић нагласила је да је живот Димитрија Давидовића и његова посвећеност новинарству нешто што треба бити узор свим припадницима „седме силе".

- Давидовић је свим својим бићем припадао новинарству и мени је данас веома мило што видим овде велики број младих колега који настављају тим путем и представљају будућност српског журнализма - истакла је Смајловићева.

На крају свечаности, председница УНС-а поделила је дипломе и награде најбољим младим новинарима и студентима новинарства. Награђени су Ивана Парчетић, Тања Стошић, Јелена Шаренац, Тијана Докић, као и Савина Станојев, која је своје прве новинарске кораке својевремено направила у Правди.

Срећко Милановић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси