Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Политика" мора да напусти Македонску
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 10. 2009.

Извор: Прес

"Политика" мора да напусти Македонску


Редакција дневног листа „Политика“ са свим пратећим службама мораће ускоро да напусти зграду у Македонској улици, због дуга од милион евра према Комерцијалној банци, која је од јануара 2006. године власник овог простора у центру Београда.

Нова адреса најстаријег српског дневног листа биће у улици Деспота Стефана, потврдио је за Пресс адвокат и члан Управног одбора „Политике а. д.“ Јован Симић.

- Управни одбор је препоручио да се у циљу смањења трошкова и због нагомиланих дуговања „Политика“ пресели у пословни простор у улици Деспота Стефана, у зграду поред штампарије. Ипак, ова кућа је српски бренд и због тога се ништа неће ломити преко колена нити ће се овако важне одлуке доносити преко ноћи - каже Јован Симић.

Он објашњава да је Комерцијална банка постала власник пословне зграде „Политике“ у Македонској у јануару 2006. године и да је тада преношењем власништва над тим простором „Политика а. д.“ измирила дуговање према овој банци од 37 милиона евра.

- Комерцијална банка дала је затим део пословне зграде у најам „Политици а. д.“, а према споразуму који је потписан, држава је требало да плаћа кирију. Држава је интервенисала и помогла колико је могла. Међутим, нереално је очекивати даљу финансијску помоћ у овако тешкој економској ситуацији.

Најам за део зграде у Македонској, који користи „Политика“, износи око 40.000 евра на месечном нивоу, док други део од око 60.000 евра плаћа предузеће „Политика новине и магазини“ - наводи Симић.

Он истиче да се зграда у Македонској већ дуже време не одржава и да због тога постоји безбедносни ризик за запослене који у њој бораве.

Засад се не зна ко ће Комерцијалној банци платити дуг за најам који већ премашује милион евра.

- Сва питања су отворена и у сталној смо вези са управом Комерцијалне банке - објашњава Симић.

Неколико разлога

Да ће управа и редакција „Политике“ ускоро променити дугогодишњу локацију потврдио је и професор Факултета политичких наука и члан Управног одбора „Политике а. д.“ Слободан Марковић.

- Одлука Управног одбора да се препоручи напуштање пословног простора у некадашњој згради „Политике“ није донета лако јер је та зграда симболично везана за све оно што је дневни лист „Политика“ представљао у српском и југословенском друштву.

Одлука је донета из неколико разлога. Због резултата пословне политике, о чему јавност има податке на сајту Агенције за привредне регистре, као и зато што зграда више није власништво „Политике“ већ Комерцијалне банке и компанија у изнајмљивању тог простора учествује са више од милион евра годишње - рекао је Марковић.

Антрфиле :

Марковић: Поправљање салда


Као један од битних разлога због којих се Управни одбор одлучио за напуштање зграде у Македонској, Слободан Марковић наводи чињеницу да „Политика а. д.“ има у власништву више од четири хиљаде квадрата на потезу од Македонске до улице Деспота Стефана.Професор Марковић истиче да ће се овим потезом битно поправити годишњи салдо „Политике а. д“.

В. Недељковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси