Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинаре отпуштају и јавни сервиси
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2009.

Извор: Дневник

Новинаре отпуштају и јавни сервиси


Председник АНЕМ-а Саша Мирковић каже да је, четири месеца откако је Влада донела мере за помоћ медијима у условима економске кризе, остварен само мали део њих, и то с великим закашњењем.

Иако је прошло месец дана од објављивања резултата конкурса Министарства културе за помоћ медијским пројектима, нико не помиње кад ће медијске куће које су прошле на конкурсу добити паре.

– Агенција за телекомуникације је још 21. јула донела одлуку о смањењу накнаде за емитере и доставила је Влади на сагласност, а она до данас није одлучивала о томе. Једино је смањена накнада Републичкој радиодифузној агенцији, али тек за симболичних пет одсто – казао је Мирковић.

Потпредседница НУНС-а Јелка Јовановић нагласила је да се отпуштају запослени у медијима, легално и нелегално, а држава може преко Инспекција рада натерати послодавце да испуњавају своје обавезе према запосленима.

Председник асоцијације локалних медија "Локал прес" Владан Филипчев је упозорио на то да су кризом посебно погођени локални медији:

– Њих опомињу да плате порез, под претњом принудне наплате, а великим системима се олакшава наплата дуга или се он опрашта – казао је Филипчев, и навео да "Локал прес" тренутно има 31 чланицу, а у протеклом периоду престала су да излазе три листа, у Прибоју, Шапцу и Младеновцу.

Извршни директор Асоцијације медија и новинских издавача Зоран Папић сматра владин конкурс за медије селективним јер је од 355 медија новац добило 120, а трећина су државни.

За стварну помоћ државе предлаже смањење ПДВ-а медијским кућама за један до два одсто, мање порезе и доприносе за хонорарне сараднике, смањење накнада за лиценце...

Оценивши да намере Владе да помогне медијима нису биле искрене и озбиљне, секретар УНС-а Нино Брајовић сматра да ће идућа година бити још тежа.

– Бар 20 одсто запослених у медијима је под ризиком да остане без посла. Читава медијска индустрија Србији има око 22.000 запослених, а до краја године биће отпуштено 2.000, укључујући и оне у јавним сервисима Србије и Војводине, који најављују коначне спискове вишка запослених – навео је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси