Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Француска одликовала Ружицу и Верана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2009.

Извор: Прес

Француска одликовала Ружицу и Верана


Француски амбасадор Жан-Франсоа Терал уручио је јуче Ружици Ђинђић и главном уреднику Б92 Верану Матићу највише француско одликовање, орден Легије части у рангу витеза.

Свечаности у Амбасади Француске присуствовали су председник Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, потпредседници Владе Ивица Дачић и Млађан Динкић, као и градоначелник Београда Драган Ђилас и градски менаџер Александар Бијелић.

Амбасадор Терал истакао је да Француска, додељивањем признања Ружици Ђинђић, одаје почаст и њеном супругу, убијеном српском премијеру Зорану Ђинђићу.

- Уз то, ово признање указује и част вама лично због достојанства с којим сте преузели његово духовно наслеђе и с којим даље преносите све вредности које су биле његове - рекао је Терал.

Образлажући одликовање Верану Матићу, Терал је навео да је уредник Б92 „хуманиста и изванредан новинар и борац за слободу штампе“, и истакао да Француска у потпуности подржава Србију на путу демократије и евро-интеграција.

Председник Тадић је захвалио Француској што је Легија части „дошла у праве руке“.

- Ово је узбудљив дан за Србију, али и за мене лично. Јер, када Ружица Ђинђић добије орден Легије части, онда ја то доживљавам као признање нашој кући. Данас су овде Лука и Јована, али и Зоран. Дух промена које је он унео у Србију постоји и постојаће увек. А то што се листи изузетних добитника придружује и Веран Матић је од изузетне важности - рекао је Тадић.

Јучерашњу свечаност је обележила и једна анегдота. Наиме, после говора председника Тадића, добитницима ордена и највишим званицама послужен је шампањац. Тадић је, по свој прилици вођен искуством након наздрављања на „Маракани“, у шали покушао да избегне пенушаво пиће, што су остале званице пропратиле громогласним смехом. На крају, први човек Србије је ипак наздравио шампањцем.

Антрфиле :

Матић: Признање је стигло у праве руке


Главни уредник Б92 Веран Матић каже да је орден у правим рукама.

- Један пријатељ ми је, када је чуо да ћу добити орден, рекао да горе очигледно има неко ко добро види шта ко ради, па према заслугама дели признања. Можда је претерано да председника Саркозија поредим са оним одозго, а можда се ни он не би сложио са тим. У сваком случају, ово признање је дошло у праве руке, јер се Б92 никада није одрекао принципа заснованих на једнакости грађана и слободи за све, идеје из француске револуције - рекао је Матић.

Д. Л.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси